(©DR)

Chili sin carne

Brødrene Prices vegetariske chili sin carne med svampe, peberfrugt, gulerod, blegselleri og masser af smag.

Tilberedningstid: Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 2 mellemstore løg
  • 3 dåser flåede tomater
  • 1 dåse tomatpuré
  • 1 lille bøtte grøntsagsbouillon-pulver eller 1 liter god kraftig grøntsagsbouillon
  • 300 g friske tomater
  • 1 bundt forårsløg
  • 2 slags bønner på dåse eller tørret
    (for eksempel sorte og kidney-bønner for variationens skyld)
  • 1 bakke brune markchampignon
  • 2 portobellosvampe
  • 2 røde peberfrugter
  • 2 gule peberfrugter
  • 2 gulerødder
  • 3-4 stængler blegselleri
  • 3-4 store fede hvidløg
  • 1 glas sorte oliven uden sten
  • Tørret chilipulver
    (smag til)
  • 2 friske røde chili
    (efter smag og lyst til afbrænding..)
  • 1 spsk. stødt koriander
  • 1 bundt frisk koriander
  • 1 spsk. stødt spidskommen
  • Eventuelt syltede jalapenos
  • Lidt sukker
  • Lidt sherryvineddike

Fremgangsmåde

  1. Start med at lave en klassisk sofrito (hvis du ikke ved, hvad sofrito er: fortvivl ikke…). En foodprocessor er ikke en dårlig investering til denne ret. Der er meget, der skal hakkes meget fint. Hak løg, gulerødder, blegselleri, peberfrugt, hvidløg og det hvide af forårsløget ret fint, og kom olie i en stor gryde. Chili sin carne er en one-pot ret.
  2. Steg gulerødder, løg, peberfrugt og blegselleri sammen med finthakket hvidløg. Imens det steges for middel varme, hakkes der videre. Rens alle svampene og hak dem fint sammen med de store oliven uden sten befriet for vand.
  3. Når løg, gulerødder, peberfrugt og blegselleri er faldet lidt sammen, kommes svampe og oliven på og der steges videre (du kan også vælge at stege svampe og oliven sammen på en pande ved siden af for meget høj varme - det kan give lidt stegeflade til svampene og en lidt dybere smag, men det er ikke et absolut must). Under alle omstændigheder lad svampe og sofritoen møde hinanden.
  4. Nu får retten de tørre krydderier og den finthakkede chili. Dosér chilien lidt efter lidt. Det ændrer sig meget efterhånden som retten koges igennem og så kan den muligvis tage lidt mere.
  5. Kom derefter flåede tomater på og også tomatpure ved (et godt lille trick, når der skal tomatpure i en ret, er at stege den på en lille separat pande i lidt olivenolie. Det giver pureen en lidt dybere og rundere smag og kan fjerne lidt af den bitterhed, der undertiden er i en tomatpure).
  6. Giv retten bouillon-pulver - dette kan passende bruges i stedet for salt i retten, men pas meget på, at retten derved ikke bliver for salt. Juster med vand til en passende konsistens og lad den så få bønnerne sammen med de friske tomater skåret i små tern. Retten skal nok have en tre kvarter til en time for at koge ordentligt igennem, og den bliver kun bedre ved at få mere.
  7. Hvis retten savner fedme, kan man sagtens give den et par spsk. olivenolie. Det bliver den kun bedre af. 
  8. Efter tre kvarter - 1 time skal retten smages til. Er den intens nok i smagsdybden? Ellers giver du den en anelse mere bouillon-pulver eller salt. 1 spsk. sukker skal den nok under alle omstændigheder have. Syren justeres med lidt sherryvineddike. Er den for våd koges den lidt mere ind. Det er en fornemmelsessag. Et godt pejlemærke er, at den skal have fået så længe i gryden, at olien i kanten af retten skal have taget farve og blevet rødlig.
  9. Chilien kan naturligvis justeres yderligere op med mere frisk eller tørret chili-flager, men sørg lige for at tjekke chili-paratheden hos dine medspisere.
  10. Serveres med lidt syltede jalapenos på siden, frisk koriander på toppen, og eventuelt lidt vegansk creme fraiche, som lige kan røres op med lidt salt og peber, hvis den er for flad i smagen. Majstortilla-chips er også veganske og fungerer meget fint til. Vegansk corn bread kan også serveres eller et godt grovbrød. Velbekomme.