Chokoladedessert med kirsebær og hasselnøder
En smuk chokoladedessert, som Jon lavede i Den store bagedyst 2018. Kort tid forinden var Sverige blevet verdensmestre i ishockey, og Jon ville dedikere sin dessert til deres flotte resultat. Derfor er desserten udformet som en chokolade-puck-tærte og forkælet med kirsebær i flere forskellige elementer. En flot og ikke mindst lækker dessert.
Tilberedningstid:
3 timer
Antal portioner:
4 pers.
Kok og program
Ingredienser
Mørdej
- 170 g hvedemel
- 30 g kakao
- 75 g flormelis
- 1 knivspids salt
- 120 g smør, koldt
- 1 æg
Chokoalde-frangipane
- 80 g smør
- 75 g sukker
- 50 g marcipan
- 2 æg
- 20 g hvedemel
- 60 g mandelmel
- 100 g ristede hasselnødder, ristede
Hvid chokoladeganache med kirsebær
- 100 g Amarena kirsebærsirup
- 200 g hvid chokolade
- 2 dl fløde
Mælkechokolade-ganache
- 130 g mælkechokolade
- 0,75 dl fløde
- 15 g glukosesirup
- 1 knivspids salt
Mørk chokoladeganache
- 200 g mørk chokolade 70%
- 4 dl fløde
Kirsebærsirup
- 2 dl Monin kirsebærsirup
- ½ dl Amarena kirsebærsirup
-
10-15
friske kirsebær
(udstenede)
- 1 citron, saft heraf
Chokoladepynt
- mørk chokolade
- balloner, tyller og gasbrænder
- ristede hasselnødder
- spiselige blomster
Fremgangsmåde
Mørdej
- Blend mel, kakao, flormelis, smør og salt sammen i en foodprocesser.
- Saml dejen ved hjælp af æg, og læg på køl.
Chokolade-frangipane
- Bland alle ingredienser sammen, og stil til side.
Hvid chokoladeganache med kirsebær
- Opvarm fløde og sirup til kogepunktet, og hæld det langsomt over chokoladen, mens du rører i skålen med en dejskraber. Rør til al chokoladen er smeltet og blevet glat og fin. Stil på køl.
Lav tærterne
- Udrul mørdejen og udstik til din tærteforme.
- Bag tærterne i ovnen i 3-4 minutter ved 180 grader. Tag dem ud, og fyld med ristede hasselnødder og frangipanefyldet.
- Bag videre i ovnen i 10-12 minutter til fyldet er gennembagt. Stil på frys hurtigst muligt
Mælkechokoladeganache
- Opvarm fløde og sirup til kogepunktet, og hæld det langsomt over chokoladen, mens du rører i skålen med en dejskraber. Rør til al chokoladen er smeltet og blevet glat og fin. Stil på køl.
- Fordel et jævnt lag ganache ud over tærterne, så det dækker op til kanten.
Mørk chokoladeganache
- Opvarm fløde og til kogepunktet, og hæld det langsomt over chokoladen, mens du rører i skålen med en dejskraber. Rør til al chokoladen er smeltet og blevet glat og fin. Stil på køl.
Kirsebærsirup
- Bland alle ingredienser sammen, og kog et par minutter.
- Blend hele baduljen, og kog videre til du får en lidt tyktflydende sirup og stil til side.
Chokoladepynt
- Temperer mørk chokolade, og dyp en oppustet ballon i skålen, så den passer i højden til tærten (ca. 3 cm).
- Afkøl 'ballon-chokolade-skålene', inden du prikker hul på dem, og opvarmer en udstikker med en gasbrænder til at brænde hul i bunden.
- Opvarm en tyl m. en gasbrænder, og lav huller i chokoladeskålene.
- Anret tallerken med tærte, chokolade, ganache, nødder, kirsebær og evt. nogle grønne blade eller blomster og servér.