En sjov og anderledes dessert med kirsebær og mørk chokolade. (©DR)

Chokoladedessert med kirsebær og hasselnøder

En smuk chokoladedessert, som Jon lavede i Den store bagedyst 2018. Kort tid forinden var Sverige blevet verdensmestre i ishockey, og Jon ville dedikere sin dessert til deres flotte resultat. Derfor er desserten udformet som en chokolade-puck-tærte og forkælet med kirsebær i flere forskellige elementer. En flot og ikke mindst lækker dessert.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

Mørdej

  • 170 g hvedemel
  • 30 g kakao
  • 75 g flormelis
  • 1 knivspids salt
  • 120 g smør, koldt
  • 1 æg

Chokoalde-frangipane

  • 80 g smør
  • 75 g sukker
  • 50 g marcipan
  • 2 æg
  • 20 g hvedemel
  • 60 g mandelmel
  • 100 g ristede hasselnødder, ristede

Hvid chokoladeganache med kirsebær

  • 100 g Amarena kirsebærsirup
  • 200 g hvid chokolade
  • 2 dl fløde

Mælkechokolade-ganache

  • 130 g mælkechokolade
  • 0,75 dl fløde
  • 15 g glukosesirup
  • 1 knivspids salt

Mørk chokoladeganache

  • 200 g mørk chokolade 70%
  • 4 dl fløde

Kirsebærsirup

  • 2 dl Monin kirsebærsirup
  • ½ dl Amarena kirsebærsirup
  • 10-15 friske kirsebær
    (udstenede)
  • 1 citron, saft heraf

Chokoladepynt

  • mørk chokolade
  • balloner, tyller og gasbrænder
  • ristede hasselnødder
  • spiselige blomster

Fremgangsmåde

Mørdej

  1. Blend mel, kakao, flormelis, smør og salt sammen i en foodprocesser.
  2. Saml dejen ved hjælp af æg, og læg på køl.

Chokolade-frangipane

  1. Bland alle ingredienser sammen, og stil til side.

Hvid chokoladeganache med kirsebær

  1. Opvarm fløde og sirup til kogepunktet, og hæld det langsomt over chokoladen, mens du rører i skålen med en dejskraber. Rør til al chokoladen er smeltet og blevet glat og fin. Stil på køl.

Lav tærterne

  1. Udrul mørdejen og udstik til din tærteforme.
  2. Bag tærterne i ovnen i 3-4 minutter ved 180 grader. Tag dem ud, og fyld med ristede hasselnødder og frangipanefyldet.
  3. Bag videre i ovnen i 10-12 minutter til fyldet er gennembagt. Stil på frys hurtigst muligt

Mælkechokoladeganache

  1. Opvarm fløde og sirup til kogepunktet, og hæld det langsomt over chokoladen, mens du rører i skålen med en dejskraber. Rør til al chokoladen er smeltet og blevet glat og fin. Stil på køl.
  2. Fordel et jævnt lag ganache ud over tærterne, så det dækker op til kanten.

Mørk chokoladeganache

  1. Opvarm fløde og til kogepunktet, og hæld det langsomt over chokoladen, mens du rører i skålen med en dejskraber. Rør til al chokoladen er smeltet og blevet glat og fin. Stil på køl.

Kirsebærsirup

  1. Bland alle ingredienser sammen, og kog et par minutter.
  2. Blend hele baduljen, og kog videre til du får en lidt tyktflydende sirup og stil til side.

Chokoladepynt

  1. Temperer mørk chokolade, og dyp en oppustet ballon i skålen, så den passer i højden til tærten (ca. 3 cm).
  2. Afkøl 'ballon-chokolade-skålene', inden du prikker hul på dem, og opvarmer en udstikker med en gasbrænder til at brænde hul i bunden.
  3. Opvarm en tyl m. en gasbrænder, og lav huller i chokoladeskålene.
  4. Anret tallerken med tærte, chokolade, ganache, nødder, kirsebær og evt. nogle grønne blade eller blomster og servér.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2018 - Afsnit 5