(©DR)

Chokoladedråbe med blommesylt

De er smukke og smager fantastisk af både chokolade og blommer. Mette Blomsterberg lavede denne chokoladedråbe med blommesylt i programmet 'Det søde liv'.

Cremen skal trække natten over

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Chokoladecreme

  • 2 dl piskrfløde
  • 125 g lys chokolade
  • 3/4 blad husblas

Blommesylt

  • 150 g blommer
  • 75 g sukker
  • 0,5 stk. polynesisk vaniljestang
    (kan erstattes af en almindelig)
  • 1/4 stk. citron
  • 1/4 dl vand
  • 2 stk. ladyfingers kager

Chokolade-pynt

  • 300 g mørk chokolade

Desuden skal du bruge

  • 6 stk. kraftige plasticstrimler 4 x 18 cm
    (Kan f.eks. være fra en plastlomme eller overhead)

Fremgangsmåde

  1. Lav den lyse chokoladecreme:
    Husblassen lægges i blød i en ½ liter koldt vand i en ½ time. Chokoladen hakkes fint og kommes op i en lidt stor skål.

  2. Piskefløden varmes op til kogepunktet, men skal ikke koge. Gryden tages af varmen. En 1/3 del af den varme fløde hældes over den finthakkede chokolade. Rør til chokoladen begynder at smelte og der dannes en emulsion. Tilsæt lidt mere fløde under omrøring og til sidst resten.

  3. Vrid husblassen for vand og kom den direkte op i chokolade-fløden. Rør godt og passér cremen gennem en sigte ned i en ny skål. Dæk cremen til med husholdnings-film og afkøl cremen helt i køleskab, minimum 3 timer, eller gerne til næste dag.

  4. Lav blommesylt
    De vaskede, udstenede blommer skæres groft ud. Vaniljestangen flækkes på den lange led og vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv. Kornene mases sammen med en anelse af sukkeret på bordet med en paletkniv, så kornene skilles ad.

  5. Grofthakkede blommer, vaniljesukker, den tomme vaniljestang, sukker, citronsaft og vand koges under låg ca. 15 minutter. Skum af hvis nødvendigt. Stil sylten i køleskab indtil dråberne skal opbygges.

  6. Form chokoladedråberne: 
    Læg plaststrimler, bagepapir, paletkniv og en lille kniv klar. Sørg for at have ryddet en hylde i køleskabet, så der er klar til nedkøling af de støbte "dråber".

  7. Læg bagepapiret på bordet og lad det være underlag for hele processen. Hak chokoladen fint. Opvarm halvdelen af chokoladen i vandbad til 48 grader. Kom den anden halvdel op i en skål.

  8. Kom 2/3 af den smeltede chokolade op i skålen med den usmeltede del, så de to smelter sammen. Tilsæt kun mere af det smeltede chokolade, hvis de to dele ikke smelter sammen.

  9. Læg en strimmel plast på bagepapiret. Den flydende og tempererede chokolade stryges ud på strimmelen i et rimeligt tykt, jævnt lag. Efter 1 minut løftes chokoladestrimlen op - brug en lille urtekniv til at fange hjørnet med, uden at beskadige chokoladen. Vent nogle sekunder.

  10. Form til en dråbe ved at samle enderne - hold let fast indtil enderne er "limet" sammen. Fortsæt med endnu flere. Lav minimum 2 flere end du skal bruge. Dråberne stilles forsigtigt i køleskab i ca. 15 minutter.

  11. Frigør forsigtigt dråberne fra plaststrimlerne og opbevar dem i et køligt rum, indtil de skal fyldes med ladyfingers og lys chokoladecreme. Lav straks chokoladevifterne, nu da chokoladen er tempereret.

  12. Chokoladevifter:
    Læg et stykke bagepapir på bordet. Tempereret chokolade fyldes nu i et cornet (bagepapir foldet som et kræmmerhus). Sæt minimum 8 små klatter flydende, tempereret chokolade af på bagepapiret med lidt mellemrum.

  13. Lad din rene pegefinger lave viften ved at køre fingeren fra bunden til top, fra venstre mod højre, i alt 5 gange. De færdige chokoladevifter stilles i køleskab ca. 15 minutter, eller til de nemt kan tages af bagepapiret. Opbevar dem i et køligt rum eller køleskab, indtil de skal anvendes.

  14. Opbygning og anretning:
    Stil 4 flotte tallerkner klar. De færdige chokoladedråber stilles forsigtigt på hver tallerken. Passér et par skefulde af sylten igennem en sigte, således at du får lidt blommesirup. Skær ladyfingers i mindre stykker, dyp dem ganske kort og fordel dem straks i chokoladedråberne.

  15. Den kolde, lyse chokoladecreme piskes luftig med en håndmikser. Cremen fordeles forsigtigt ned i chokolade dråberne - det er en fordel at anvende en sprøjtepose.

  16. Stryg cremen fuldstændig plan med en paletkniv. Stik chokolade vifterne ned i cremen og stil desserterne i køleskab indtil de serveres med kold blommesylt.