Lunas drøm af en chokoladekage med karamel og havsalt, som hun bagte i Den store Bagedyst 2016. (©DR)

Chokoladedrøm med karamel og havsalt

Denne chokoladedrøm skal give den heldige spiser oplevelsen af at være fuldstændig mæt på lækker chokolade, et frisk pust af havsalt og en fed smag af sød karamel. Opskriften lavede Luna i femte program af Den store Bagedyst 2016.

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Browniebund med havsalt og valnødder

  • 4 stk. æg
  • 300 g sukker
  • 200 g chokolade 70%
  • 125 g smør
  • 80 g hvedemel
  • 0,5 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. havsalt
  • 2 spsk. kakao
  • 150 g valnødder

Karamelmousse

  • 1 dåse kondenseret mælk
  • 5 dl fløde
  • 4 stk. past. æggeblommer
  • 80 g flormelis
  • 4 blade husblas

Chokolademousse

  • 300 g chokolade
    (her er der brugt Valrhona 66%)
  • 6 stk. past. æggeblommer
  • 100 g flormelis
  • 5 dl fløde
  • 4 blade husblas
  • 1 stk. appelsin, skal heraf
    (økologisk)

Fremgangsmåde

  1. Browniebund med havsalt og valnødder:
    Alle de tørre ingredienser blandes i en skål. Chokoladen hakkes og smeltes med smørret ved svag varme. 
  2. Æg og sukker piskes let luftig. Chokoladesmørret vendes forsigtigt i æggesnapsen. De tørre ingredienser sigtes heri. Valnødderne hakkes og vendes i blandingen. 
  3. Dejen hældes i en springform, og kagen bages ved 190 grader i 30 minutter. Kagen afkøles, og skæres til så den er ca. 2 cm. mindre end kagens egentlige form.
  4. Karamelmousse:
    Husblassen opblødes i koldt vand. Den kondenserede mælk opvarmes, til den får en karamellignende gylden konsistens. Dette kan enten gøres på en pande eller i microovnen.  
  5. Æggeblommer og flormelis piskes luftige. Karamellen blandes heri, når den er afkølet. Fløden piskes let stiv og vendes forsigtigt i blandingen. Husblassen smeltes ved lav varme og omrøres hurtigt i karamelmoussen. Moussen hældes i mousseforme af forskellige størrelser og afkøles. 
  6. Chokolademousse:
    Husblassen opblødes i koldt vand. Chokoladen smeltes over vandbad. Æggeblommer og flormelis piskes luftigt, og den smeltede chokolade vendes heri. Fløden piskes og vendes forsigtigt i blandingen. Appelsinskal tilføjes.  
  7. Husblassen smeltes ved lav varme og vendes hurtigt i chokolademoussen. Fordel halvdelen af moussen i forskellige mousseforme. Den anden halvdel udgør kagen.
  8. Kagens opbygning:
    Bunden skæres til og placeres på et kagefad. Karamelbomber placeres på bunden.  
  9. En kagering med kageplast placeres om kagen (2 cm. fra bunden til kanten hele vejen rundt). Den resterende chokolademousse hældes over kagen. Kagen afkøles. Nu pyntes kagen med moussebomberne og evt. chokolade pynt.