I krisetider har man sparet på hvedemelet. Tit blev det skiftet ud med rug, byg eller havre, som er brugt i disse lækre chokoladekugler. (©Bettina Buhl)

Chokoladekugler fra 2. verdenskrig

Opskriften her stammer fra et hæfte, skrevet af Kirsten Hüttemeier i 1943, som var en hjælp til husmødrene, der stadig skulle bage trods fødevareknaphed. Tit blev hvedemelet skiftet ud med ryg, byg eller - som i disse lækre chokoladekugler - havregryn.

Opskriften giver cirka 20 chokoladekugler. De kan ikke gemmes så længe - med det er der vist heller ingen fare for, at de bliver.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 0 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

Kagedej

  • 250 g finvalsede havregryn
  • 200 g sukker
  • 100 g smør
  • 50 g kakao
  • 7 spsk. færdigbrygget kaffe

Fremgangsmåde

  1. Ingredienserne blandes sammen i en skål, og der arbejdes med dejen, til den bliver ensartet. Tip: Du kan tilsætte rom, citronsaft, citronskal eller kokos, hvis du vil.
  2. Herefter trilles der kugler af dejen.
  3. De kan rulles i sukker, kokos eller havregryn.
  4. Hüttemeier får her det sidste ord; "Disse Kugler stilles på en Plade og står en Dag eller to et køligt Sted, til de er tørre, hvorfor de gemmes hen i en Dåse".