Skønne macaroons med chokolade og frisk havtorn i midten. Foto: DR (©DR)

Chokolademacaroons med havtorn

Er du en smule frankofil, så vil du elske disse macaroons. Den franske marengs har fået en dansk touch fra Vesterhavet, nemlig af havtorn. Nana Frolov Christensen bagte dem i 'Den store bagedyst' 2012.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 20 pers.

Kok og program

Ingredienser

Macaroons

  • 200 g æggehvider
  • 250 g flormelis
  • 250 g mandler
  • 250 g sukker
  • 70 g vand
  • 1 stk. orange pulverfarve

Chokolade/havtornganache

  • 100 g mørk chokolade
  • 80 ml piskefløde
  • 20 g smør
  • 10 g havtornsaft

Havtorncreme

  • 1 dl havtornsaft
  • 75 g rørsukker
  • 1 stk. æggeblomme
  • 0,5 stang vanilje
  • 1 tsk. maizena

Fremgangsmåde

Lav macaroons

  1. (opskriften giver ca. 60 stk., der er 4 cm. i diameter)
  2. Mandler og flormelis males helt fint i en blender og sigtes ned i en skål. Eventuelle klumper skal blendes igen.
  3. Kom den ene portion æggehvider på 50 g. i skålen. Vent med at røre rundt. Tilsæt farve, og sæt skålen til side til senere. 
  4. Den anden portion æggehvider kommes i en skål. Sørg for at have din elpisker klar ved siden af. Vent med at piske - det skal bare være klar til lidt senere. 
  5. Vand og sukker kommes i en tykbundet gryde over medium varme og der monteres et sukkertermometer. Bring blandingen i kog. Rør ikke rundt i siruppen, da der ellers kan dannes krystaller. 
  6. Når boblerne begynder at dannes i gryden, startes piskningen af æggehviderne med elpiskeren. Pisk indtil hviderne danner bløde toppe. Det tager ca. 3 minutter. 
  7. Når sukkerblandingen når 118 grader (det skulle være samtidig med at æggehviderne er klar) fjernes gryden fra varmen. Mens mixeren kører på max hældes siruppen ned i hviderne. Sørg for at hælde langs siden af skålen. 
  8. Fortsæt med at piske æggemassen ved medium hastighed indtil massen er kølet ned til kropstemperatur. Den færdigt piskede æggemasse skal være stiv og meget skinnende. 
  9. Med en dejskraber foldes 1/3 af æggehvidemassen ind i mandel-blandingen. Bland kraftigt for at få evt. farve fordelt til massen er sej og blød. 
  10. Fold nu resten af æggemassen ad 2 omgange. 
  11. Fold blidt men grundigt indtil blandingen er blød og godt blandet. Dejen skal være meget tyk, flyde langsomt og må ikke være løbende. 
  12. Kom blandingen i en sprøjtepose med en rund tyl på 1 cm. monteret. 
  13. På nogle stykker papir tegnes cirkler på 4 cm (svarer til et fyrfadslys) med 2,5 cm's mellemrum. 
  14. Disse papirer lægges nu under bagepapiret, og mandelmassen sprøjtes ud indenfor cirklerne. Når der tylles, så gør det hurtigt, vertikalt og skær hurtigt massen over, inden tyllen flyttes til den næste cirkel. 
  15. Bank bagepladerne mod bordpladen for at fjerne luftbobler fra de tyllede macaroons. De vil flyde en lille smule ud, når der bankes. 
  16. Nu skal de lufttørre i ca. 1 time, indtil der kan mærkes på dem med fingeren uden at dejen hænger fast. 
  17. Bages 15 minutter ved 150 grader varmluft. 
  18. Bagepapiret løftes af bagepladen. Lad de bagte macaroons køle helt af inden de fjernes fra papiret. 

Chokolade/havtorne-ganache til fyld

  1. Kom chokoladen i en skål. Varm fløde og havtorn til kogepunktet i en gryde, og hæld den over chokoladen. Lad det stå 15 sekunder og rør dernæst rundt til en glat ganache. Tilsæt smørret og rør igen til en glat creme. 
  2.  Sæt ganachen på køl mindst 1 time før den bruges til fyld i macaroons. 
  3.  Sprøjt ganachen ud i en cirkel i den nederste macaroons periferi. I midten kommes en klat havtorncreme. 

Lav havtornecreme til fyld

  1. Alle ingredienser røres sammen i en lille gryde, og der varmes op under omrøring. Koges et par minutter, tages af varmen og sættes på køl til den skal bruges.

Opskriften findes i samlingen

Opskrifter fra 'Den store bagedyst 2012'

Flere opskrifter fra samlinger

Stefan Rodbjerg JacobsenBrownies med lime 1 time
Merete HessKnasende kanelsnegle 1 time
Stefan Rodbjerg JacobsenCitron- og birkescupcakes 2 timer
ana Frolov ChristensenBanancupcakes 2 timer
Kristian JustesenBedstemor med slag i-cupcakes 2 timer
Ditte MolinGulerodscupcakes 2 timer
Ditte MolinChokoladecupcakes uden mel 2 timer
Nana Frolov ChristensenDeath by chocolate 2 timer, 30 min.