Små og lune chokoladesouffléer er den perfekte dessert til en god middag. (©DR)

Chokoladesoufflé

Andrea bagte disse skønne og luftige chokoladesouffléer med ganache i Den store Bagedyst 2017. De små souffléer er en rigtig lækkerbisken for chokoladeelskere, og er desuden en altid flot og hyggelig dessert at servere til en god middag. Du får Andreas opskrift her.

Tilberedningstid: 1 time, 15 min. Antal portioner: 8 pers.

Kok og program

Ingredienser

Til formene

  • blødt smør
  • lidt sukker

creme

  • 3 spsk. hvedemel
  • 3 tsk. sukker
  • 2 tsk. maizena
  • 3 stk. æggeblommer
  • 1,5 stk. æggehvide
  • 70 g sødmælk
  • 1,5 spsk. piskefløde
  • 37 g mørk chokolade 75%
  • 1,5 spsk. kakao

ganache

  • 90 g piskefløde
  • 75 g mørk chokolade 75%
  • 1,5 spsk. kakao

Marengs

  • 9 stk. æggehvider
  • 130 g sukker

Fremgangsmåde

Smøring af formene

  1. Formene smøres med meget blødt smør med en bagepensel. Smør lodret op ad formenes indersider, så souffléerne lettere kan hæve op. Vær omhyggelig med at smøre helt op på formenes kant. Sæt formene på en bakke, og sæt dem i fryseren i 5 min. Gentag derefter smøringen som før. - 2. gang er en sikkerhedsforanstaltning! 
  2. Kom en spiseskefuld sukker i hver form, og drej formene rundt, så sukkeret er jævnt fordelt i hele formens inderside. Hæld det overskydende sukker ud. 

Creme

  1. Bland mel, sukker og maizena i en skål. 
  2. Kom æggeblomme og æggehvider i en anden skål, og pisk det let sammen. 
  3. Kom halvdelen af de tørre dele over til æggene og pisk til en jævn masse. Kom derefter den anden halvdel af de tørre dele over i dejen, og pisk igen.  
  4. Hak chokoladen fint, og kom den i en skål. Kom sødmælk og piskefløde i en kasserolle, og giv det et hurtigt opkog. Hæld derefter mælken over den hakkede chokolade, og rør med en dejskraber til chokoladen er helt opløst og uden klumper. Tilsæt kakaopulver, og rør igen til denne er helt opløst. 
  5. Den varme chokolademælk passeres gennem en sigte over i en kande (evt. en halvliters decilitermål), så eventuelle kakaoklumper bliver siet fra.  
  6. Hæld chokolademælken over i æggeblandingen i en tynd stråle, mens du pisker med en elpisker. Hæld dejen tilbage i kasserollen, og kog cremen ved lav/medium varme i 5 min. under konstant omrøring, til cremen er en tyk cremet pasta. Sæt cremen på køl til den er helt kold. Pisk i den med mellemrum. 

Ganache

  1. Hak chokoladen fint og kom det i en skål. Varm fløden op til ca. 80 grader (den må ikke koge!).Hæld den varme fløde over chokoladen, og rør med en dejskraber til chokoladen er helt smeltet. 
  2. Tilsæt kakaopulver, og rør igen til kakaoen er helt opløst. Sæt ganachen på køl, til den er helt kold. Rør i den med mellemrum. 

Marengs

  1. Pisk æggehviderne til de nogenlunde holder formen, og tilsæt derefter sukkeret lidt efter lidt. Pisk marengsen længe ved lav hastighed, det giver en marengs med flere og mindre bobler. 
  2. Når marengsen er helt blank og sej, og man kan forme små toppe med den, så er den klar. OBS: Hvis man overpisker æggehviderne vil souffleerne ikke hæve, marengsen kan blive grynet og vanskelig at blande i dejen. 

Samling

  1.  Pisk den kolde creme og ganache sammen i hånden med et piskeris. Rør først 1/3 del af marengsen i dejen til en jævn masse. Fold derefter forsigtigt den næste 1/3 del i dejen, og til sidst den sidste 1/3 del. 
  2. Kom dejen i en sprøjtepose og sprøjt dejen i formene 1 cm fra formens kant. Pas på ikke at ramme kanten af formen. Tør ydersiderne af formene rene med en klud. 
  3. Souffleerne bages ved 190 grader alm. ovn i 18 -20 min, til de er hævet 4-5 cm op over formens kant. OBS: Åbn aldrig ovndøren undervejs, så falder souffléen sammen. 
  4. Drys lidt revet mørk chokolade i midten af hver souffle, og server dem straks.  

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2017 (afsnit 7)