Italiensk ciabattabrød med gær (©DR)

Ciabatta med gær

Prøv det mest kendte italienske brød, ciabattabrød. Brødet kan både bruges som tilbehør til salat eller andre hovedretter, eller som bruchetta. Dette ciabattabrød er groft, saftigt og fladt, trøffelformet og beriget med olivenolie. Vær opmærksom på, at fordejen skal hæve minimum 8 timer.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 10 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

Fordej/poolish

  • 500 g mel
    (ølandshvede eller speltmel)
  • 4 dl vand
  • 1 g gær

Resterende dej

  • 300-400 g mel, gerne italiensk blød hvede
  • 200 g groft mel
    (valgfri sort)
  • 3 dl vand
    (måske mere)
  • 0,5 dl olivenolie
  • 1 spsk. groft salt
  • 5 g gær

Fremgangsmåde

Lav fordej/poolish: 

  1. Røres sammen og står på køkkenbordet med et klæde over til næste dag eller min 8 timer. 

Lav den resterende dej: 

  1. Opløs gæren i vandet og rør sammen. Bland med resten af dejen på køkkenbordet. Hiv i det med hænderne og lad det falde ned igen, mange, mange gange. Det er en blød dej, og jo mere man arbejder med den, jo mere væske suger den. Vurder om den kan tage mere væske. Jo mere væske, jo lækrere brød. Del dejen i to. Stræk dejen ud og fold den sammen til to flade puder. 
  2. Læg dem på køkkenbordet i et lag mel. Hæv dem i en ½ time på bordet. 
  3. Efter ½ time strækkes og foldes de igen. Læg dem til hævning igen, enten på bordet i mel eller i et stykke stof drysset med mel. Når de er meget hævet, bløde og blævrende, lempes de forsigtigt over på en bagesten, der er varmet op sammen med ovnen til 250 grader. 
  4. Husk at sætte en tom bradepande i ovnen til vand. Så snart bagestenen med brødene er på plads, hælder man et glas vand i bradepanden og lukker hurtigt ovndøren. 
  5. Bag ved 250 grader i 15 minutter, sænk varmen til 200 grader og bag færdigt. Brødene er færdige, når det lyder hult, når man dunker dem i bunden. 
  6. Pga. olivenolien bliver brødet hurtigt tørt, og det skal spises hurtigt, men det er et virkeligt skønt madbrød.