Denne dessert kan også serveres til en pokeraften (©DR)

”Cigarer” med falsk aske og kakaosorbet

En gastronomisk dessert, der tager tid at lave, men som vil overraske dine gæster. Er perfekt til nytårsaften, når cigarerne skal frem

Tilberedningstid: 7 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Kræmmerhusdej med kakao (cigarrør)

  • 100 g blødt smør
  • 100 g flormelis
  • 1 dl æggehvide
  • 100 g mel
  • 25 g kakao

Rabarberkompot med vanilje

  • 500 g groft snittede rabarber
  • 2 stænger vanilje
  • 200 g sukker
  • 1 stk. citron
    (skallen derfra)

Rabarberganache

  • 1 dl fløde
  • 300 g rabarbersaft
    (drænet fra kompotten)
  • 240 g chokolade 71%
  • 100 g koldt smør i tern

Kakaosorbet med cigarrøg

  • 85 g glykose
  • 7 dl vand
  • 200 g sukker
  • 2 blade gelatine udblødt i koldt vand
  • 175 g kakao
  • 150 g mørk chokolade 71%
  • 1 stk. god cigar
  • 1 smule salt

Falsk aske

  • 200 g flormelis
  • 50 g sorte sesamfrø

Fremgangsmåde

Kræmmerhusdej med kakao (cigarrør)

  1. Rør alle ingredienserne sammen. Smør massen tyndt ud på en bagemåtte. Bag dejen ved 150 grader i ca. 12 min. Skær herefter dejen til og rul den om stålcylindre, så den ligner cigarer, og bag efterfølgende færdig i ca. 10 min. 

Rabarberkompot med vanilje

  1. Vask rabarberne og fjern evt. den yderste skal fra stænglerne. Snit dem i små bidder.
  2. Kog rabarberstykkerne med sukker og vanilje. Når rabarberstykkerner er møre, drænes kompotten i et klæde, og saften gemmes til ganache-opskriften. Smag til med citronskal. Kompotten køles af og fyldes i sprøjteposer og gemmes til anretningen. 

Rabarberganache

  1. Varm fløde og rabarbersaft op og smelt chokoladen heri. Tag gryden af varmen og pisk smørret i lidt af gangen.
  2. Sæt ganachen på køl, til den har sat sig - ca. 4 timer 

Kakaosorbet med cigarrøg

  1. Kog glukose, vand og sukker op. Smelt gelatinen i lagen og sigt den stadig varme sukkerlage ned i kakao, lidt salt og chokolade. Rør rundt til alt er opløst.
  2. Ryg sorbetmassen med lidt cigarrøg og lad den trække under film i 10 min.
  3. Sigt sorbetmassen og kør den på en god ismaskine. 

Falsk aske

  1. Blend ingredienserne sammen i en kraftig blender. 

Anretning af "cigarerne"

  1. Fyld kræmmerhusrørene med ganache, kompot og nougatcreme. Dyp enden i den falske aske. Server med det samme, da de hurtigt bliver bløde.
  2. Kakaosorbeten serveres ved siden af.