En glad og frisk kage, som er nem at tage med på skovtur eller på job. (©DR)

Citronkage med blå birkes

En skøn og transportabel kage med masser af blå birkes og en frisk smag af citron. Kagen er nem at pynte til forskellige lejligheder.

Tilberedningstid: 1 time, 15 min. Antal portioner: 8 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

Kagen

  • 1 stang vanilje
  • 250 g rørsukker
  • 200 g flormelis
  • 340 g smør
  • 7 stk. æg
  • 0,5 tsk. bagepulver
  • 300 g hvedemel
  • 1,5 dl kartoffelmel
  • 40 g blå birkes
  • 1,5 stk. citron (saft og skal)
  • 260 g ren rå marcipan
  • 75 g smør
  • 2 stk. æg

Citronglasur

  • 1 stk. citron (skal)
  • 1 stk. citron (saft)
  • 1 stk. æggehvide
  • 2 stk. æg

Pynt

  • 20 g pistaciekerner
  • 5 g frysetørrede hindbær
  • 50 g ren rå marcipan
  • 1 smule rød pastafarve

Fremgangsmåde

  1. Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud

  2. Bland vaniljekornene med en spsk. af rørsukkeret

  3. Tag 100 g af rørsukkeret fra og læg det i en skål til senere.

  4. Pisk vanilje, rørsukker og flormelis sammen. 

  5. Skær smørret i mindre stykker og tilsæt. Pisk videre indtil dejen er lys og luftig

  6. Tilsæt æggene i et ad gangen mens der piskes

  7. Bland bagepulver, hvedemel og kartoffelmel og sigt det ned i dejen

  8. Tilsæt blå birkes

  9. Tilsæt reven skal og saft af 1 citron

  10. Vend forsigtigt dejen rundt, til den er homogen

  11. Riv marcipanen på den grove side af rivejernet

  12. Tilsæt sukker og rør rundt til sukkeret er integreret i marcipanen

  13. Skær smørret i små tern, tilsæt og rør

  14. Tilsæt æg til marcipanmassen og rør i ca. 2 minutter  

  15. Vend forsigtigt marcipanmassen sammen med dejen og vend forsigtigt rundt

  16. Hæld dejen i en form beklædt med bagepapir/smurt bageform ca. 26 x 30 cm

  17. Bages på midterst rille i en 180 C grader varm ovn i ca. 40 minutter 

Glasur og pynt:

  1. Tilsæt reven skal af 1 citron, saft af ½ citron og æggehviden til flormelissen (tilsæt evt. vand eller mere citronsaft, hvis glasuren virker for ”tør”) og rør det sammen.

  2. Lav et kornet, put lidt glasur derned i, og lav en kant hele vejen rundt på den afkølede kage. På den måde flyder glasuren ikke ud over kanterne

  3. Smør kagen med den resterende glasur.

  4. Hak de usaltede pistaciekerner groft

  5. Drys pistaciekernerne og de frysetørrede hindbær over glasuren inden den størkner helt

  6. Farv marcipanen med rød pasta arve. Brug en tændstik til at afmåle den røde farve.

  7. Stik bogstaver ud i marcipanen. Lad bogstaverne tørre 5 minutter, inden du flytter dem over på kagen.