Citronsalt giver en dejlig frisk og aromatisk smag til din mad eller madlavning. (©DR)

Citronkryddersalt

Prøv at lave din egen aromatiske kryddersalt med friske krydderurter og citron, som er særlig god at bruge til fisk og fugl. Opskriften lavede Camilla Plum i programmet Mad der holder.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

  • 2 dl groft salt
  • 3 økologiske citroner, skal heraf
  • 3 store håndfuld krydderurter eftersmag
    (eks. citronverbena, citrontimian og alm. timian)

Fremgangsmåde

  1. Saml urterne. Hvis de har bløde stilke som dild, basilikum, kørvel og koriander bruger man også dem. Hvis de har træede stilke som oregano, timian, eller citronverbena, tager man bladene af ved at stryge hver enkelt stængel mod hårene, så det hele rasler af. 
  2. Og så er der saltet, brug en god grov type. Det eneste jeg ikke kan anbefale er fint salt, der giver en fuldstændig forkert  og har en tendens til at smage af opvaskemaskine. Det siger sig selv at dyrt flagesalt er malplaceret her. Det bliver til pulver, og formår ikke det, saltet skal: at knuse urterne, opsuge deres saft og farve, konservere smagen, samtidig med at det skal bevare sin knasende grovhed.
  3. Put salt, citronskal og dine urter i en minihakker eller foodprocessor. Hvis ikke du ejer nogen af delene, kan du nøjes med at finthakke urter og citronskal med en køkkenkniv og derefter blandet det godt sammen med det grove salt. 
  4. Hvis solen skinner er det ingen sag at tørre kryddersaltet - selv det mest urterige salt bliver tørt på nogle timer. Hvis ikke det er en mulighed, kan du komme det i ovnen på varmluft på max. 50 grader, og holde ovndøren på klem til saltet er tørt.
  5. TIP: Citronsaltet er noget af det bedste der kan ske for en stor, fuldfed økologisk kylling. Gnid den først med olivenolie, så i kryddersaltet. Steg længe ved 175 grader til den er smeltende mør, og sprød udenpå.