(©DR)

citronmåne

Citronmånen er en fortrinlig kage med en skøn kombination af sød og syrlig. Kagen er i kategorien mormor-mad. Prøv Mette Blomsterbergs opskrift på denne skønne måne og se stjerner.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 8 pers.

Kok og program

Ingredienser

Første dej

  • 250 g smør
  • 1 stk. vaniljestang
  • 125 g flormelis
  • 125 g rørsukker
  • 3 stk. æg
    (Svarer til 150g)
  • 100 g æggeblommer
  • 190 g hvedemel
  • 65 g maizena
  • 1 stk. citron

Anden dej

  • 125 g ren rå marcipan
  • 85 g sukker
  • 50 g smør
  • 1 stk. æg
    (stort, skal svare til 75 g)

Citronglasur

  • 150 g flormelis
  • 1 stk. citron
  • 1 knivspids vand
    (efter behov)

Fremgangsmåde

  1. Lav den første dej:
    Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv. Lidt af rørsukkeret og vaniljekornene mases sammen med en palet, så kornene skilles ad.

  2. Stuetempereret smør, flormelis og rørsukker samt vaniljesukkeret røres luftigt. Stuetempererede æg og æggeblommer tilsættes roligt og lidt ad gangen. Stop når massen er ensartet.

  3. Hvedemel og maizena blandes og sigtes ned i dejen og vendes forsigtigt sammen med revet citron skal og saft.

  4. Lav den anden dej:
    Ælt marcipanen og sukker sammen med hænderne. Ælt smør i lidt ad gangen. Når alt smørret er æltet med tilsættes æggene ligeledes lidt ad gangen.

  5. Bag kagen:
    Dej A og dej B vendes sammen og fordeles i formen. Bages 35 - 40 minutter ved 190 grader til den er godt gylden og giver efter ved tryk. Afkøles herefter.

  6. Citronglasur:
    Skallen rives af citronen og lufttørrer indtil kagen skal glaseres med glasur. Saften fra en ½ citron, flormelissen og måske et par dråber vand røres sammen i en lille kasserolle.

  7. Lun glasuren en anelse og fordel den hurtigt på den afkølede citronmåne. Drys straks med den lufttørrede citronskal.