Lækre snitter med karamel og lemoncurd. (©DR)

Snitter med lemoncurd og karamel

I 6. sæson af 'Den store bagedyst' lavede Kirsten disse lækre citronsmil-snitter med lemoncurd og karamel.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 8 pers.

Kok og program

Ingredienser

Bunde

  • 360 g italiensk type 00 mel
  • 200 g rørsukker
  • 60 g mandelmel
  • 1 vaniljestang
  • 3 tsk. kardemomme
  • 250 g (ikke saltet) smør
  • 1 æg (str. large)

Marengstoppe

  • 20 g æggehvider
  • 30 g sukker

Lemoncurd

  • 2 stk. økologisk citroner
  • 1,5 æg
  • 85 g sukker
  • 35 g (ikke saltet) smør

Karamelsauce

  • 100 g sukker
  • 25 g smør
  • 0,6 dl piskefløde

Nøddekaramel

  • 50 g hasselnødder
  • 50 g smør
  • 50 g florsukker
  • 1 spsk. piskefløde
  • 1/2 spsk. hvedemel

Hvid chokolade-folkevogne

  • 120 g hvid chokolade
  • Lidt guldstøv
  • Lidt maling

Pynt

  • 8 blåbær
  • 8 martsviol

Fremgangsmåde

Bund

  1. Forvarm ovnen på 100 grader i almindelig ovn.
  2. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud. Tilføj lidt sukker og bland, så vaniljekornene spredes. Bland nu vaniljesukker, mel, resten af sukkeret og mandelmel i en skål.
  3. Skær smørret i tern og bland det i melblandingen, hvorefter du gnidder smørret ind, så dejen begynder at smuldre.
  4. Til sidst tilføjes ægget, og dejen æltes, til den er helt samlet.
  5. Del dejen i to portioner. Rul hver klump ud mellem to stykker bagepapir, til de er ca. 3 mm. Herefter lægges de på køl i ca. 30 minutter.


Marengstoppe

  1. Pisk æggehviderne stive og tilsæt herefter 1 tsk. sukker og pisk i tre minutter.
  2. Fold resten af sukkeret i med en dejskraber og hæld massen i en sprøjtepose.
  3. Klip et passende hul for enden og sprøjt nu små toppe ud på bagepladen.
  4. Bag toppene i ca. 1/2 time i den forvarmede ovn.


Lemoncurd

  1. Riv først skallen fra en citron og herefter presses de to citroner for saft.
  2. Kom citronsaft, æg og sukker i en lille gryde, som stilles på middelvarme. Det er vigtigt, at du rører i massen, så den ikke klumper. Husk at det ikke må koge.
  3. Efter to-tre minutter tilføjes smør og citronskal. Fortsæt med at piske, indtil massen begynder at tykne.
  4. Hæld massen i en skål og lad den afkøle helt.


Fortsættelse af bunden

  1. Stil ovnen på 180 grader varmluft.
  2. Tag bundene ud af køleskabet. Den ene lægges på en bageplade, hvor det ene stykke bagepapir fjernes.
  3. Smør et tyndt lag lemon curd på bunden.
  4. Fjern den ene side bagepapir fra den anden bund og læg bunden oven på lemon curd. Fjern det sidste bagepapir.
  5. Med din kagerulle ruller du forsigtigt hen over den store snitte, så dej og curd med sikkerhed rører hinanden.
  6. Tag en gaffel og prik nu det øverste lag med en gaffel og sæt kagen i ovnen i ca. 15-20 minutter.



Karamelsauce

  1. Sukkeret varmes op i en gryde under middelvarme. Undlad at røre i massen, da den ellers vil klumpe.
  2. Når sukkeret er opløst, tager du gryden af varmen.
  3. Tilføj nu smørret, mens du rører i massen. Pas på da det varme sukker godt kan sprøjte.
  4. Stil gryden tilbage på varmen og tilføj nu fløden under omrøring.
  5. Når karamelmassen er blevet tyk, tages den af varmen og hældes i en skål, så den kan køle af.


Nøddekaramel

  1. Kom alle ingredienserne i en lille gryde og varm massen op, til smørret er smeltet.
  2. Hæld massen ud på en bradepande beklædt med bagepapir. Sæt pladen i den allerede varme ovn.
  3. Hold øje med nøddemassen. Det tager ca. 5 minutter, til den er gyldenbrun og tages derefter ud af ovnen.
  4. Vent ca. 1-2 minutter hvorefter du udstikker formene i nøddemassen med en udstikker.
  5. Læg det til side, så det kan køle helt ned.


Hvid chokolade-folkevogne

  1. Temperer din chokolade i mikrobølgeovnen: Først kommes 100 g chokolade i en plasticbeholder og sættes i mikrobølgeovnen. Smelt først i 40 sekunder, rør rundt, så 20 sekunder, rør rundt, så 10 sekunder, rør rundt. Til sidst varmes det kun med intervaller på sekunder, indtil massen har nået 45 grader. Så tilføjes de resterende 20 g chokolade, og der røres rundt, indtil chokoladen er opløst. Temperaturen bør nu være mellem 29 og 31 grader.
  2. Smør chokoladen ud på et stykke bagepapir. Når massen begynder at stivne, bruger du din udstikker til at lave otte forme.
  3. Lad nu chokoladen ligge, til den er helt stiv, hvorefter dine forme forsigtigt kan pilles ud af den store klat chokolade.
  4. Nu tager du din ønskede farve lusterdust og maler på din chokolade.


Samling af snitten

  1. Udstik dine forme i den afkølede bund.
  2. Hæld karamelmassen, der nu er 20-30 grader varm, i en sprøjtepose og sprøjt forsigtigt et lag karamel på de formede snitter.
  3. Tag de udstykkede nøddestykker og læg ovenpå.
  4. Sprøjt to små prikker karamel ovenpå nøddekaramellen og læg nu den udstykkede chokolade ovenpå.
  5. Til sidst lægges den spiselige blomst, blåbær og marengstoppe på din snitte, og så er den klar til at blive spist.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2017 (afsnit 1)