(Foto: Philip Nussbaum Varlev ©Grøntsagsfjernsyn)

Confiteret fennikel

Man kan confitere andet end andelår. Man kan faktisk confitere på livet løs og de fleste robuste grøntsager kan confiteres. Denne ret er fantastisk til en sensommer frokost. Nyd den med et glas cider og eventuelt en skive brød.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 3 stk. fennikel
  • 2 stk. rødløg
  • 1 stk. fed hvidløg
  • 50 g blåbær
  • 1 dl blåbærsaft
  • 1 dl æblesaft
  • 2 dl neutral olie
    (Du kan evt. bruge vindruekerneolie)
  • 2 dl vand
  • 1 håndfulde citronmelisse
  • 1 stk. citron
  • en smule salt

Fremgangsmåde

1. Skyl fennikel, tag yderste lag af og skær 1 cm af bunden.

Halver pillede rødløg samt de rensede fennikler. Skær friske hvidløg ud i mindre stykker (kan undlades).

2. Hæld lige dele blåbær og æblesaft op i en stor pande eller gryde og tilsæt vand og olie.

En del af hver, dvs. 1/3 saft, 1/3 olie og 1/3 vand. Dette er din lage, der skal confitere grøntsagerne. Du kan bruge alle slags saft til denne lage.

Tilsæt en teskefuld salt og læg fennikel, rødløg og hvidløg i. Lad lagen komme op og koge og skru derefter ned for varmen. Den skal simre. Pres et låg eller tallerken ned, således grøntsagerne holdes nede i lagen.

3. Mas en håndfuld blåbær i en skål til de er godt moste, og vend derefter en håndfuld hele blåbær og vend dem i. Denne blanding er din vinaigrette og består delvist af hele og moste blåbær. Tilsæt saften fra en hel citron. Smag til.

4. Når din lage har simret i cirka 40 minutter, stikker du din kniv i din fennikel, og hvis den går let igennem, tager du de confiterede grøntsager op og lader dem hvile i cirka. 5 min. Derefter skæres de ud i mindre både og placeres nænsomt fordelt på to tallerkener, så det ser smukt og enkelt ud.

5. Tilfør din blåbærvinaigrette et skvæt af lagen fra gryden, således den bliver mere flydende. Tilpas efter behov. Fordel forsigtigt din vinaigrette over de confiterede grøntsager på tallerkenen, og riv frossen blå ost (for eksempel blå kornblomst) over dem. Et godt trick er altid at have din blå ost i fryseren. Det gør den lettere at arbejde med, og f.eks. at rive ud over retter som denne.

Pynt med citronmelisse eller anden syrlig urt.

Bon appétit!