Tidsmængde: 3 timer Mængde: 8 pers.
Ingredienser
KØDFYLD
- •
3 stk. lammebove
- •
9,5 dl Guiness øl
- •
250 g bacon
- •
0,75 l lammefond (eller bouillon)
- •
5 stk. stjernanis
- •
2 stk. lakridsrødder
- •
2 stk. majroer
- •
2 stk. persillerødder
- •
2-3 stk. løg
- •
1 stk. porre
- •
1 smule salt
- •
1 smule peber
MØRDEJ
- •
250 g mel
- •
175 g koldt smør
- •
1 stk. æg
- •
1 smule salt
- •
1 kop sammenpisket æg
Fremgangsmåde
Skær baconen i grove tern og steg det sprødt på en pande med en anelse olie. Tag baconen op og brun derefter lammekødet i halvdelen af baconfedtet. Giv salt og peber under stegning.
I en stor gryde klarer man samtidig de hakkede løg i det resterende bacon fedt. Kom det brunede lammekød ned til løget og hæld de øvrige grøntsager ved, ligeledes hakket i mindre tern. Tilsæt stjerneanis og lakridsrod, hæld derefter Guiness på samt lammefond eller bouillon (+ evt. lidt vand) til det næsten dækker.
Lad det koge op, læg derefter låg på og giv det så 2-2½ time for simreblus, uden at gøre noget som helst.
Når kødet er ved at falde fra benene, piller man det op. Si grøntsager og bacon fra og kog braisseringslagen kraftigt ind, alt imens du piller kødet fra benene. Hak kødet groft og bland det nu med de godt udkogte grøntsager og baconen. Når fonden er VIRKELIG godt indkogt, hældes det meste af den ved (massen må ikke være for våd), og så har man en ”ruskomsnusket” ragout, som efter tilsmagning med salt og peber, smager fælt godt.
Dejen er en traditionel mørdej eller short crust pasty.
Bland mel og salt. Smuldr det kolde smør i, tilsæt ægget og saml dejen hurtigt. Tilsæt evt. lidt mere mel, men dejen skal være blød. Lad den hvile i køleskabet ½-1 time, inden den rulles ud på et melet bord (en bardisk på en engelsk pub fungerer også glimrende). Stik eller skær cirkler ud med en diameter på cirka 10 centimeter.
Fordel en god skefuld af fyldet på hver cirkel, fold dejen op over kødet, og niv gerne en 8-10 sammenføjninger sammen som pastierne på billedet. Slut med at pensle pastierne med sammenpisket æg og stil dem i en 200 grader varm ovn i en lille halv time eller til de er smukt gyldne.