Hvis du vil prøve en anden form for kød og kartofler, kan du stege kartoffel- og grøntsagsfarsen af på panden og kaste dig ud i pølsemageriets glæder. (©DR)

Cumberland sausage med "bubble and squeak"

Cumberland sausage minder meget om vores medisterpølse men krydringen er lidt anderledes. Her har vi valgt at servere den med cumberland sauce, som også kan bruges til mange andre ting, samt “bubble and squeak” som er godt tilbehør hvis man har grøntsagsrester i køleskabet.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 5 pers.

Ingredienser

Pølse

  • 1 kg svinenakke
  • 150 g brødkrummer
    (af hvidt brød)
  • 2 tsk. stødt sort peber
  • 12 g salt
  • 1 tsk. revet muskat
  • 1/2 tsk. tørret merian
  • 1 tsk. tørret salvie
  • 1/2 tsk. muskatblomme
  • 1/2 tsk. cayennepeber
  • Nogle svinetarme

Cumberland sauce

  • Skal af en økoctron skåret i julienne
  • Skal af en økoappelsin skåret i julienne
  • 250 g ribsgele
  • Saft af en appelsin
  • Saft af en 1/2 citron
  • 4 spsk. portvin
  • 1 spsk. engelsk sennep
  • 1 spsk. revet ingefær

Bubble and squeak

  • 1/2 kg kolde, kogte kartofler
  • 300 g kogt spidskål eller anden kål
  • 2-3 kogte gulerødder
  • 1 løg
  • Salt og peber
  • 2 spsk. smør
  • En sjat olivenolie

Fremgangsmåde

Skær svinekødet i mindre stykker og fjern evt. svær, sener og brusk.

Kør det gennem kødhakkeren med den grove hulskive.

Kødet skal være helt koldt, gerne næsten skalfrossent. Delene til kødhakkeren må også gerne få en halv time i fryseren.

Ælt farsen grundigt med de øvrige ingredienser. Steg en lille prøvedelle for at teste krydringen. Stop farsen i svinetarm. Resultatet skal være som vores medisterpølse og steges som en spiral på panden. Men man kan selvfølgelig også dreje mindre pølser af. Lad gerne pølsen hvile på køl i nogle timer inden den steges på panden i smør og lidt olie.

Blancher citrus skallerne i kogende vand et par gange, hvor vandet udskiftes. Sæt til side.

Kom resten af ingredienserne i en lille gryde og lad det simre under omrøring i nogle minutter. Tilsæt citrus skallerne og lad sovsen koge roligt igennem i 5 min.

Saucen kan enten spises varm, men man kan også lade den køle af, så den bliver til en let gelé. Den passer rigtig godt til alt slags kød - eller som hér til Cumberland pølsen.

Bubble and squeak er en resteret hvor hovedbestanddelen er kogte kartofler.

Der skal også helst være kogt kål i, men ellers er der rimelig frit slag - kogte gulerødder, broccoli, ærter, bønner etc.

Hak løget relativt fint og sauter det i lidt smør til det er let gyldent. Kom det i en stor skål med kartoflerne og resten af de kogte grøntsager. Mos det hele sammen med en pæn klat smør samt salt og peber til en slags grøntsagsfars.

Form farsen til flade frikadeller og steg dem i smør på panden til de er gyldne.

Server dem som tilbehør eller som selvstændig ret med en grøn salat til.