Skumfiduscupcakes med kiks og pufsukker til en hyggelig aften ved et knitrende bål (©DR)

Cupcakes med chokolade, kiks og saltkaramel

S’mores cupcakes. Disse lækre cupcakes skaber associationer til en tur i skoven. Kagerne indeholder blandt andet chokolade, kiks og saltkaramel.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 18 pers.

Kok og program

Ingredienser

Kiksebund

  • 260 g digestive kiks
  • 50 g smeltet smør

Chokoladecupcakes

  • 240 g mel
  • 110 g kakao
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. natron
  • 0,75 tsk. vaniljepulver
  • 220 g smør
  • 220 g sukker
  • 4 stk. æg
  • 3 dl creme fraiche 38%
  • 4-6 spsk. sødmælk

Saltkaramel

  • 105 g sukker
  • 1 spsk. vand
  • 1,15 dl fløde
  • 30 g smør
  • 0,75 tsk. havsalt

Pynt

  • 200 g chokolade (64%)
  • 30 g digestive kiks

Marngsfrosting

  • 6 stk. past. æggehvider
  • 270 g sukker

Øvrigt

  • 1 smule pufsukker
  • 50 g mælkechokolade

Fremgangsmåde

Påbegynd kiksebund:

  1. Tænd ovnen på 160 grader (varmluft). 

  2. Knus kiksene til små fine krummer. Disse hældes i en skål.

  3. Smelt smørret og bland det i krummerne.

  4. Pres krummeblandingen (gem lidt til drysse ovenpå cupcakes) ligeligt i bundene af 18 muffinsforme. (Brug bunden af et glas til at presse med)

  5. Bag bundene i ca. 10 minutter. 

Lav chokoladecupcakes:

  1. Sigt og bland alle de tørre elementer sammen.

  2. Smør piskes med sukker i en anden skål. Pisk godt og tilsæt derefter ét æg ad gangen under fortsat piskning.

  3. Tilsæt det tørre og crème fraîche til æggeblandingen under omrøring.

  4. Tilsæt 4-6 spsk. mælk (alt efter hvor våd og splattet du gerne vil have din dej)

  5. Dejen hældes i de 18 muffinsforme - ovenpå kiksebundene.

  6. Drys rigeligt med de gemte krummer ovenpå chokoladedejen.

  7. Bag cupcakes i ca. 30-35 minutter.

  8. Stil cupcakes til afkøling når de er bagte. 

Lav saltkaramel:

  1. Smelt sukker og vand i en gryde til karamelfarve opnås.

  2. Gryden tages af varmen og fløden hældes i under piskning.

  3. Gryden skal hen på varmen igen og skal simre lidt.

  4. Smørret og salten røres i og karamellen stilles på køl. 

Lav pynt:

  1. Et stykke plast lægges ud.

  2. Halvdelen af chokoladen hakkes fint.

  3. Denne smeltes over vandbad til 48-50 grader (brug termometer).

  4. Den anden halvdel kommes over i en anden skål.

  5. 3/4 af den smeltede chokolade kommes nu i denne skål.

  6. Disse smeltes sammen – temperatur mellem 31 og 33 grader – hvis dette ikke sker tilsættes lidt mere smeltet chokolade.

  7. Den samlede chokolade hældes i en stor klat ud på plasten.

  8. Smør chokoladen fint ud.
     
  9. Knuste kiks drysses ud over – evt. i ønsket mønster.

  10. Andet stykke plast lægges over kiks/chokolade

  11. Chokoladen afkøles lidt.

  12. Med en lille udstikker stikkes der 18 runde chokoladekiks ud.

  13. Bruges som pynt til marengsen. 

Marengsfrosting:

  1. Æggehvider og sukker placeres over et vandbad (det er vigtigt konstant at piske!)
     
  2. Pisk indtil blandingen når ca. 65 grader, og sukkeret er helt væk.

  3. Put blandingen over i en stor skål og pisk til marengsen er helt kold og smuk og fast.

  4. Marengsen hældes i en sprøjtepose med tyl efter behag og er nu klar til at komme på cupcakes. 

Samling af cupcakes:

  1. Et lille hul laves i cupcaken og udfyldes med karamel – låg skæres til og kommes ovenpå igen. Mælkechokolade smeltes og smøres over cupcaken – kun næsten til kanten. 

  2. Pufsukker drysses på den smeltede chokolade.

  3. Marengs sprøjtes ud på cupcaken. 

  4. Denne brændes med bunsenbrænder.

  5. Chokoladekiks kommes i marengsen som pynt