Dette er at arkivbillede og ikke et billede af den pågældende gløgg (©Colourbox)

Danmarks bedste gløgg (2018)

Få opskriften på vinderen af det uofficielle danmarksmesterskab i gløgg 2018. Konkurrencen foregik i Torvehallerne i København, og den bedste gløgg blev lavet af Albert Hald-Bjerrum og Wolfgang Sürth fra Noorbohandelen

Du skal starte dagen før og lægge rosiner og mandelsplitter i blød i hvid portvin

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 30 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

Essens

  • 2,25 l kraftig rødvin
    (3 flasker)
  • 3,5 dl Calvados
  • 3,5 dl vodka
  • 3,5 dl Mørk rom
  • 750 g brun farin
  • 50 g allehånde, hel
  • 50 g kanel, hel
  • 25 g nelliker, hel
  • 25 g kardemomme, hel

Garnish

  • 3,75 l rødvin
    (5 flasker)
  • 4 dl appelsinjuice
  • 1 kg sultana rosiner
  • 300 g mandelsplitter
  • 350 ml hvid portvin
  • Skiver af appelsin
    (så der er en skive per servering)
  • Hvid portvin, mørk rom og honning
    (til at justere smagen)

Fremgangsmåde

  1. Rødvin og krydderier blandes i en gryde, der varmes til 65-70 grader, så det damper kraftigt. Sluk for gryden, læg låg på og lad blandingen stå i et par timer.
  2. Nu tilsættes calvados, vodka og mørk rom hvorefter der røres rundt og herligheden filtreres.
  3. Essensen, der nu er på ca. 30 % alkohol lægges på et gammelt Bourbon Hogshead romfad fra Flor de Caña i Nicaragua, hvor den lagrer i to år - hvis man ikke lige ligger inde med et romfad og ikke kan vente to år, kan gløggen også sagtens drikkes uden lagring, dog vil den ikke være lige så afrundet og kompleks. 
  4. Læg rosiner og mandler i blød i den hvide portvin en dags tid inden gløggen skal serveres.
  5. Når gløggen skal laves, blandes essensen 1 til 1 med rødvin. I Noorbohandelen bruger vi en relativt let rødvin, som holder en god mængde syre. Der tilsættes også appelsinjuice samt en skvæt hvid portvin.
  6. Varm gløggen til serveringstemperatur og smag til med mørk rom og honning.
  7. I glassene fordeles rosiner og mandler, og en lille skive appelsin tilsættes. Hæld gløggen over og server straks.