Danmarks bedste gløgg 2021
Marie-Luise Lubich vandt det uofficielle DM i gløgg i 2021 med denne lækre røde gløgg med kirsebær og masser af julekrydderi. Opskriften giver tre liter.
Opskriften kan med fordel opstartes i god tid, så smagen når at trække godt ind, før gløggen skal serveres.
Tilberedningstid:
Antal portioner:
0 pers.
Kok og program
Ingredienser
Gløggekstrakt
- 1 kg sortkirsebær
-
20
store hyldeblomstskærme
(man kan bruge frysetørret hyldeblomst i en snæver vending)
- 750 g rørsukker
- 250 g mørk muscovadosukker
-
5 dl
vand
(det kan være, der skal justeres undervejs - og Og hvis man føler for det, kan man når man laver gløggekstrakten bytte vand ud med kirsebærmost)
- Julekrydderier efter smag: hel kanel, nelliker, kardemomme, allehånde, stjerneanis og tørret appelsinskal puttet i et engangstefilter
Gløgg
- 3 l rødvin
- 1 l gløggekstrakt
- 40 cl Burmester Colheita-portvin
- 20 cl mørk rom
-
20 cl
julekryddersnaps
(snaps tilsat julekrydderier, der har trukket et par måneder)
- 20 cl Somerset Morello Cherry eau de vie
- 20 cl kirsebærmjød
- 20 cl hjemmelavet rød ratafia
- 10 cl god mandellikør
Fremgangsmåde
Gløggekstrakt
- Alle ingredienser til gløggesktrakten puttes i en tykbundet gryde og koges op til kirsebærrene er let udkogte. Herefter trækker det koldt i tre-fire dage.
- Krydderierne tages op og de sammenkogte bær køres igennem en si, så der fås en tyk sirup.
- Hvis der ikke er en hel liter, tilsættes vand og rørsukker til literen nås, og den varmes igennem nok en gang, så sukkeret opløses.
- Den sies yderligere gennem et frugtklæde og hældes om i en flaske med bred åbning.
- Knuste (men ikke stødte) julekrydderier tilsættes og trækker så længe som muligt.
- Hvis man vil være virkelig avanceret, kan man købe egetræsspåner beregnet til vinbrygning og tilsætte dem til ekstrakten.
- Når ekstrakten skal bruges, sies den gennem frugtklæde nok en gang og hvis du har tålmodighed efterfølgende gennem kaffefilter.
Når gløggen skal laves
- I en tykbundet gryde tilsættes alle ingredienserne til gløggen inklusive den færdige gløggeksrakt.
- Det hele varmes langsomt op og må for alt i verden ikke koge. Ideel serveringstemperatur er omkring 70 grader.
- Server lunt.