Dansk jule-lagkage
Julen skal smage af æbler, kanel, vanilje, nødder og flødeskum, hvis man spørger Signe Wenneberg. Den flotte laglage bagte Signe i Den store Julebagedyst 2012 som sit mesterværk. Du får opskriften her.
Tilberedningstid:
4 timer, 30 min.
Antal portioner:
10 pers.
Kok og program
Ingredienser
Æblekompot
- 8-10 stk. æbler
- 1 smule hyldeblomestsaft
- 1 stang kanel
- 3 spsk. rørsukker
- 1 stang vanilje
- ca. 3 spsk. rørsukker
Nøddebunde
-
8 stk.
æggehvider
(Blommerne kan bruges til majonæse)
-
1 tsk.
hyldeblomsteddike
(som også er godt til agurkesalat)
- 400 g rørsukker
- 300 g hasselnødder med lidt valnødder i
- 3-4 dl fløde
Fremgangsmåde
- Æblekompot:
Kog kompot af gode danske æbler med god smag - foreksempel Filippa. Brug ikke vand, som man ville gøre, hvis man kogte grød. Kog i stedet æblestykkerne ind med hyldeblomstsaft, for at forstærke smagen. Hvis kompotten er meget lys, kan man tilsætte lidt sort te, det giver en flot farve. - Skær æblerne i små stykker og skær alt grimt fra. Behold så meget skrald som muligt for at få mere smag med - og for at tykne med pektinen fra skralden.
- Kog æblestykkerne op med lidt hyldeblomstsaft. Tilsæt en stor kanelstang eller to mindre til ca. 8-10 store æbler. Tilsæt også en hel vaniljestang. Skrab kornene ud først og læg herefter alt i grøden for at give smag.
- Tilsæt ca. 3 spsk. rørsukker, alt efter hvor søde æblerne er i sig selv. De skal have en syrlighed tilbage - ellers bliver kagen ikke frisk nok i smagen. Kompotten skal ikke koge helt til babymos, der skal være lidt struktur på æblestykkerne.
- Mens kompotten køler laves nøddebundene.
- Nøddebunde:
Rist nødderne på en pande til de brunes - det får smagen frem. Rul dem i et rent viskestykke, så de løse skaller kommer af. Hak dem med en stor kniv. - Lav først marengs af æggehvider, sukker og eddike. Tilsæt så nødder.
- Smør massen ud på en hel bradepande med bagepapir. Smøres så fint og jævnt ud som muligt. Bages ved 200 grader (varmluft) i ca. 10 minutter eller til den er gylden.
- Tag den ud og lad den køle af. Skæres igennem på midten, når den er kold. Lægges over på et aflangt fad. Den kolde æblekompot smøres på i et tykt lag mellem de to bunde. På toppen iskold flødeskum. Det smager meget nordisk og lidt af gammeldags æblekage, nu med nødder.
- Pynt kagen på en "julet" måde. F.eks. med nisselys eller lignende.
- TIP: Lav gerne brændte mandler til - og server på julebordet med små æbler og clementiner, så der også er noget sundt.