En enkel og rustik lagkage, med gode danske råvarer. (©DR)

Dansk jule-lagkage

Julen skal smage af æbler, kanel, vanilje, nødder og flødeskum, hvis man spørger Signe Wenneberg. Den flotte laglage bagte Signe i Den store Julebagedyst 2012 som sit mesterværk. Du får opskriften her.

Tilberedningstid: 4 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Æblekompot

  • 8-10 stk. æbler
  • 1 smule hyldeblomestsaft
  • 1 stang kanel
  • 3 spsk. rørsukker
  • 1 stang vanilje
  • ca. 3 spsk. rørsukker

Nøddebunde

  • 8 stk. æggehvider
    (Blommerne kan bruges til majonæse)
  • 1 tsk. hyldeblomsteddike
    (som også er godt til agurkesalat)
  • 400 g rørsukker
  • 300 g hasselnødder med lidt valnødder i
  • 3-4 dl fløde

Fremgangsmåde

  1. Æblekompot:
    Kog kompot af gode danske æbler med god smag - foreksempel Filippa. Brug ikke vand, som man ville gøre, hvis man kogte grød. Kog i stedet æblestykkerne ind med hyldeblomstsaft, for at forstærke smagen. Hvis kompotten er meget lys, kan man tilsætte lidt sort te, det giver en flot farve. 
  2. Skær æblerne i små stykker og skær alt grimt fra. Behold så meget skrald som muligt for at få mere smag med - og for at tykne med pektinen fra skralden. 
  3. Kog æblestykkerne op med lidt hyldeblomstsaft. Tilsæt en stor kanelstang eller to mindre til ca. 8-10 store æbler. Tilsæt også en hel vaniljestang. Skrab kornene ud først og læg herefter alt i grøden for at give smag. 
  4. Tilsæt ca. 3 spsk. rørsukker, alt efter hvor søde æblerne er i sig selv. De skal have en syrlighed tilbage - ellers bliver kagen ikke frisk nok i smagen. Kompotten skal ikke koge helt til babymos, der skal være lidt struktur på æblestykkerne. 
  5. Mens kompotten køler laves nøddebundene.
  6. Nøddebunde:
    Rist nødderne på en pande til de brunes - det får smagen frem. Rul dem i et rent viskestykke, så de løse skaller kommer af. Hak dem med en stor kniv. 
  7. Lav først marengs af æggehvider, sukker og eddike. Tilsæt så nødder. 
  8. Smør massen ud på en hel bradepande med bagepapir. Smøres så fint og jævnt ud som muligt. Bages ved 200 grader (varmluft) i ca. 10 minutter eller til den er gylden. 
  9. Tag den ud og lad den køle af. Skæres igennem på midten, når den er kold. Lægges over på et aflangt fad. Den kolde æblekompot smøres på i et tykt lag mellem de to bunde. På toppen iskold flødeskum. Det smager meget nordisk og lidt af gammeldags æblekage, nu med nødder. 
  10. Pynt kagen på en "julet" måde. F.eks. med nisselys eller lignende. 
  • TIP: Lav gerne brændte mandler til - og server på julebordet med små æbler og clementiner, så der også er noget sundt.