Dessert med citronmåne og citronfromage
Flot dessertanretning baseret på den klassiske citronmåne og den lækre citronfromage. I 6. sæson af 'Den store bagedyst' lavede Rosa denne smukke og smagfulde desserttallerken.
Tilberedningstid:
3 timer, 30 min.
Antal portioner:
5 pers.
Kok og program
Ingredienser
Citronmåner
- 250 g (blødt) smør
- 250 g flormelis
- 125 g mel
- 125 g kartoffelmel
- 1,5 tsk. vaniljesukker
- 1/2 tsk. bagepulver
- 4 æggeblommer
- 4 æggehvider
- 2 citroner
Citronfromage
- 4 blade husblas
- 3 æg
- 1 dl fløde
- 125 g sukker
- 1,5 citron
Macarons
- 2 æggehvider
- 50 g sukker
- 60 g mandler
- 90 g flormelis
- 1 tsk. vaniljesukker
- Gul frugtfarve
Lemoncurd
- 4 æg
- 210 g sukker
- 85 g smør
- 4 citroner
"Syltet" melon
- 1/2 melon (f.eks. netmelon eller honningmelon)
- 3 dl hyldeblomstsaft
- 1 dl sukker
Italiensk marengs
- 1/4 dl vand
- 50 g sukker
- 1 æggehvide
Pynt
- 150 g flormelis
- Gul frugtfarve
- 75 g smørcreme (af lidt smør og flormelis)
- 35 g usaltede pistacienødder
- Blomster i hvide nuancer (stedmoder, roser el.lign.)
- En håndfuld mynteblade
Fremgangsmåde
”Syltet” melon
- Blend sukker og hyldeblomstsaft til en kold lage.
- Lav små kugler af melonen og kom det i lagen.
Citronmåne
- Rør smørret blødt og drys flormelis i.
- Tilsæt skal fra to citroner og citronsaft fra en citron.
- Del æggene og kom blommerne i én af gangen.
- Sigt mel, kartoffelmel og bagepulver og bland det i dejen.
- Pisk hviderne og vend dem forsigtigt i dejen.Fordel dejen i en form i ca. 2½ - 3 cm. højde.
- Sættes i en kold ovn på 175 grader og bages i ca. 30 minutter.
- Afkøl derefter.
Citronfromage
- Kom husblas i koldt vand.
- Æg, sukker og citronsaft røres godt.
- Pisk hvider stive og fløden til let skum.
- Smelt husblas over vandbad og kom det i æggeblandingen i en tynd stråle, så det køles lidt undervejs.
- Når det begynder at tykne, kommes flødeskummet i.
- Tilsidst vendes de stiftpiskede hvider i.
- Hæld fromagen i en flad beholder/fad. Fromagen skal have en højde på ca. 4 cm.
- Afkøl derefter.
Macarons
- Stil ovnen på 140-150 grader.
- Pisk sukker og æggehvider stift (ca. 5 minutter) til det danner mønster.
- Mandlerne blendes til fin mel.
- Sigt mandelmelet, flormelis og vaniljesukker i og vend forsigtigt rundt.
- Tilsæt gul frugtfarve.
- Brug en dejskraber til at ”mase” luften ud af dejen og kom derefter dejen i sprøjtepose.
- Tag en bageplade og stil ovenpå en anden bageplade og kom bagepapir på.
- Sprøjt ud i små dutter på bageplade. Du skal bruge 20 stk i alt. Lav lidt flere, så du kan vælge de pæneste.
- Bank pladen hårdt i bordet så eventuelle luftbobler forsvinder. Du kan evt. punktere de sidste med en tandstik.
- Bages ved 140-150 grader i 12-13 minutter.
- Vend evt. pladerne halvvejs så alle macarons bages éns.
- Afkøles.
Lemoncurd
- Riv skallen fra to citroner og saften fra alle fire citroner.
- Kom æg, sukker og (kun) citronsaft i en gryde.
- Varm det op ved middel varme et par minutter. Det må ikke koge.
- Tilsæt citronskal og smør.
- Pisk indtil det begynder at tykne.
Italiensk marengs
- Smelt sukkeret i vandet i en gryde.
- Pisk hviderne stive.
- Pisk sukkermassen i hviderne i en tynd stråle.
- Pisk videre til marengsen er kold. Det tager ca. 5 minutter.
- Kom marengsen i en sprøjtepose.
Anretning
- Kom lemoncurd i macarons og læg dem sammen to og to.
- Hak pistacienødder fint.
- Rør lidt smørcreme.
- Rør glasur med citronsaft og gul frugtfarve.
- Udstik fem små citronmåner og halver dem.
- Kom smørcreme på de buede sider.
- Kom gul glasur på.
- Rul citronmånerne i hakkede pistacienødder.
- Udstik 10 små runde citronfromager.
- Sprøjt marengs i små dutter på toppen og brænd dem med gasbrænder.
- Dup de syltede meloner på køkkenrulle.
- Placer alle dele på en rigelig stor tallerken på stribe.
- Pynt med lemoncurd-dutter, blomster og mynteblade.