Pynt gerne med lidt grønt som mynte eller citronmelisse og tern af røde æbler. (Foto: Mikael Ladegaard Laursen ©DR)

Dessert med kartofler og julesmåkager

Det er faktisk muligt at bruge kartofler i desserter. Kartoflen er i denne opskrift med til at gøre desserten cremet og mindre tung at spise. I denne opskrift får du også mulighed for at bruge dit eventuelle overskud af julesmåkager. Du kan også bruge færdigkøbte småkager. Tip: Særligt brunkagerne smager helt fantastisk sammen med den dejlige karamel i denne ret.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

  • 200 g kartofler
  • 2 spsk. karamelliseret mælk
    (Kan købes i nogle supermarkeder. Du kan også selv lave karamelliseret mælk med kondenseret mælk.)
  • 1,5 dl fløde
  • 1 spsk. smør
  • 2-4 stk. brunkager
  • 2-4 stk. Julesmåkager
  • Pynt gerne med mynte og tern af et rødt æble

Fremgangsmåde

  1. Skræl og skær kartoflerne i tern. 
  2. Kog kartoflerne møre - HUSK: du må ikke putte salt i vandet. 
  3. Dræn kartoflerne for vand og tilføj smør og en deciliter fløde til de varme kartofler. 
  4. Mos kartoflerne. Du skal være meget omhyggeligt, men du må ikke bruge en stavblender eller lignende, da de får stivelsen frem i kartoflerne og giver en klistret konsistens. Mosen skal være ret flydende og meget fin uden klumper.
  5. Stil mosen på køl. 
  6. Pisk flødeskum af ca. en halv deciliter fløde. 
  7. Vend den nu kolde kartoffelmos med karamelliseret mælk og flødeskum. Rør mosen ensartet. Når mosen er ensartet, knuses julesmåkagerne i. Når julesmåkagerne er kommet i, skal der ikke gå for længe inden servering, da de mister deres sprødhed. Du kan sagtens lave mosen i forvejen, og blot putte småkagerne i lige inden servering.  
  8. Anret i glas og knus et par ekstra småkager over retten sammen med lidt ekstra karamel, mynte og æbletern.