En lille dessert i glas er svær at stå for, og vækker glæde hos de fleste. (©DR)

Dessert med orangemousse og brombærgele

I Den store Bagedyst 2017 lavede Andrea denne smukke dessert i glas. Desserten er lagt sammen af en frisk og syrlig orangemousse med mango og passionsfrugt, brombærgele og toppen er pyntet af med sprøde orange vafler. Den lille dessert er oplagt som det søde punktum efter en god middag.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 8 pers.

Kok og program

Ingredienser

Orangemousse

  • 200 g mango
  • 6 stk. passionsfrugter
  • 1 stk. appelsin
    (saft heraf)
  • 0,5 dl hyldeblomstsaft
  • 100 g rørsukker
  • 2 stk. vaniljestænger
  • 8 blade husblas
  • 6 dl piskefløde

Brombærgele

  • 300 g brombær
    (frosne)
  • 0,5 stk. citron
    (saft heraf)
  • 75 g rørsukker
  • 2 blade husblas

Orangevafler

  • 75 g blødt smør
  • skal af 0,5 appelsin
  • 0,75 dl appelsinsaft
  • 50 g hvedemel
  • 200 g flormelis
  • 75 g mandelflager

Pynt

  • 250 g isomalt
  • lidt pastafarve, vinrød
  • 100 g friske brombær

Fremgangsmåde

Orange mousse 1

  1. Husblas lægges i blød i rigeligt koldt vand. 
  2. Mangofrugter skrælles og skæres i tern, og kommes i en gryde. Frugtkød fra passionsfrugter tilsættes sammen med appelsinsaft og hyldeblomstsaft. Det hele bringes i kog. 
  3. Flæk vaniljestængerne på langs og skrab kornene ud med lidt af sukkeret. Vaniljesukker og resten af sukkeret kommes i frugtgrøden, og det hele koges igennem i min 10 min.  
  4. Blend frugtgrøden med en stavblender og passér massen gennem en sigte. Del frugtgrøden i to lige store dele i hver sin skål. Smelt 4 blade husblas i den ene del frugtsaft, og lad den afkøle til den er fingerlun. Den 2. halvdel frugtsaft lader du stå uden husblas! 
  5. Pisk 3 dl fløde til en let og blød skum, og vend den forsigtigt sammen af tre omgange med den portion frugtsaft som du har tilsat husblas. Moussen hældes i en sprøjtepose, og der klippes et lille hul i posen. 
  6. Stil 8 glas på skrå i en form (fx en fast muffinform). Vær opmærksom på, at glassene står stabilt og med samme hældning. Hæld forsigtigt nøjagtig samme mængde mousse i hvert glas, og sæt glassene på frys i mindst 15 min., til moussen har sat sig. 

Brombærgele

  1. Læg husblas i blød i koldt vand i 10 min. 
  2. Brombær, citronsaft og sukker koges under låg i 10 min. Saften passeres derefter gennem en sigte over i et litermål. Hæld 2 dl af saften over i en skål, vrid husblassen for vand og smelt denne i den varme frugtsaft. Lad frugtsaften afkøle til den er fingerlun.  
  3. Når brombærsaften er afkølet og det første lag orangemousse har sat sig, tages glassene ud af fryseren. Brombærsaften hældes over i en lille kande, og hældes forsigtigt ud i hvert glas, til en tykkelse på ca. 5 mm. Derefter sættes glassene tilbage på frys i mindst 10 min. til brombærgeleen har sat sig. 

Orangemousse 2
  1. Den sidste halvdel af frugtgrøden skal nu tilsættes husblas. Varm ca. 1 dl af frugten op til 70 – 80 grader enten i en kasserolle på komfuret eller i en mikrobølgeovn. Vrid de resterende 4 blade husblas for vand, og smelt dem i den varme frugtsaft. Den varme mængde frugtgrød (med husblas i) og den resterende afkølede mængde frugtgrød røres sammen i en skål.  
  2. Pisk 3 dl fløde til en let og blød skum. Når frugtsaften er fingerlun vendes den forsigtigt sammen med fløden af tre omgange. Moussen hældes derefter i en sprøjtepose med et lille hul.  
  3. Når brombærgeleen har sat sig i glassene, tages de ud af fryseren. Glassene flyttes fra den skrå stilling til en bakke hvor de stilles plant. Det 2. hold orangemousse hældes nu i glassene, og glassene sættes tilbage på frys i mindst 15 min., til moussen har sat sig. 
Orangevafler

  1. Pisk smør luftigt, og tilsæt appelsinsaft og skal. Pisk det sammen.
  2. Mel og flormelis sigtes sammen, og røres i lidt ad gangen. Mandelflagerne vendes i dejen. 
  3. Dejen smøres ud i et tyndt lag på et stykke bagepapir, til ovaler der måler ca. 5 x 10 cm. Bag vaflerne ved 190 grader varmluft i 10 – 12 min til de er gyldne (dejen flyder ud under bagningen).
  4. Vaflerne udstikkes straks efter de er taget ud af ovnen, med en oval udstikker, hvorefter de flyttes over på et stykke køkkenrulle. Lad vaflerne afkøle. 

Pynt og anretning

  1. Isomalten smeltes i en gryde med en spsk. vand ved middel varme. Lidt vinrød pastafarve tilsættes. Den varme sukkermasse hældes over på en silikonemåtte, og afkøles til den kan arbejdes sammen til en sammenhængende masse. Der trækkes tråde ud af sukkermassen, som formes til buer rundt om ovale udstikkere. 
  2. Der stikkes en vaffel skråt ned i moussen i hvert glas. Foran vaflen sættes isomaltbuerne ned i moussen. Sæt et friskt brombær i midten af glasset. Server.