Smuk og smagfuld dessert med pærer, chokolademousse og vaniljeis. (©DR)

Dessert med syltede pærer, vaniljeis og chokolademousse

I 6. sæson af 'Den store bagedyst' lavede Jacob denne flotte dessert. Desserten er en nyfortolkning af den mere klassiske dessert Pære Belle Helene. Jacobs dessert består af tærteskaller, syltede pærer, lys chokolademousse, chokoladesauce og vaniljeis. Perfekt desserttallerken til dine gæster.

Tilberedningstid: 3 timer, 30 min. Antal portioner: 5 pers.

Kok og program

Ingredienser

Små tærteskaller (10 stk)

  • 400 g mel
  • 250 g smør
  • 125 g flormelis
  • 1 knivspids salt
  • 2 (sammenpiskede) æg

Chokolade-"indertræk"

  • 100 g mørk chokolade (66 %)

Syltede pærer

  • 5 conferencepærer
  • 250 g sukker
  • 4 dl vand
  • 1 vaniljestang
  • 2 citroner

Lys chokolademousse

  • 2,5 dl piskefløde (38 %)
  • 250 g lys chokolade (40 %)

Chokoladesauce

  • 200 g mørk chokolade (66 %)
  • 40 g sukker
  • 1 spsk. kakao
  • 3 dl piskefløde (38 %)

Vaniljeis

  • 1 l piskefløde (38 %)
  • 8 æggeblommer
  • 100 g sukker
  • 2 vaniljestænger

Pærechips

  • 5 conferencepærer
  • 1 citron

Fremgangsmåde

Tærteskaller

  1. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn.
  2. Mel, flormelis og salt blandes sammen. Smørret nuldres i, og dejen samles med sammenpisket æg. Sættes på køl.
  3. Dejen rulles tyndt ud. Fordeles i perforerede tærteforme. Bagetiden er ca. 12 minutter. Gentag processen indtil du har 10 tærte skaller.


Chokolade-”indertræk”

  1. Den mørke chokolade tempereres og tærte skallerne smøres med dette. OBS: Skallerne smøres med dem tempererede chokolade for at hverken sauce eller mousse skal kunne trænge ud i tærtedejen og gøre den blød.


Syltede pærer

  1. Pærerne skrælles og skæres i mindre stykker.
  2. Kog en sukkerlage med citronsaft og hæld denne over pærerne mens den er rygende varm.
  3. Stil derefter pærerne til afkøling.  


Chokolademousse

  1. Den lyse chokolade smeltes over vandbad.
  2. 1 dl fløde varmes op til kogepunktet og piskes i den smeltede chokolade. Massen køles ned til ca. 40 grader. Herefter piskes den resterende fløde til skum, som foldes i massen.
  3. Kom en smule af de syltede pærer i fem tærteskaller og fordel herefter mousse i skallerne. Stilles på køl indtil servering.


Vaniljeis

  1. Vaniljestængerne flækkes og kornene skrabes ud.
  2. Pisk æggeblommer med sukker og vanilje til en æggesnaps. Kom eventuelt en smule citronsaft i massen. Hæld herefter piskefløde i massen og kør det hele på en ismaskine.
  3. Efterfrys isen i fryseren.



Pærechips

  1. Skær fine tynde skiver af pærerne - kan evt. gøres på et mandolinjern eller lignende. Vend skiverne i citronsaft.
  2. Bag skiverne i ovnen ved 120 grader i ca. 20 minutter.  



Chokoladesauce

  1. Hak den mørke chokolade fint. Varm fløden op til kogepunktet.
  2. Kom chokoladen op til fløden. Pisk det hele sammen til en blank masse.
  3. Tilsæt kakao og sukker efter smag. Lad saucen køle af. Fortynd eventuelt med mere varm fløde. OBS: Når der skæres i kagen skal chokoladesaucen i den nederste skal flyde ud på tallerknen. Sørg derfor for at din sauce har den rette konsistens.  



Samling og anretning

  1. Fordel lidt syltede pærer i de resterende tærteskaller. Herefter fyldes der op med chokoladesauce. Stil skallen i midten af en smuk tallerken. Placer efter den anden skal (den med chokolademousse) ovenpå, således det ligner en samlet kage.
  2. Placer efter smag 3-5 pærechips rundt i kanten og dryp med chokoladesauce rundt på tallerkenen.
  3. Lige inden servering laves en smuk kugle eller quenelle af vaniljeisen der lægges øverst oven på chokolademoussen. Pynt med citronmelisse.  
  4. Desserten er nu klar til servering.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2017 (afsnit 5)