(©André Spange Nabulsi)

Din første cider

Har du altid drømt om at lave cider, men aldrig fået det gjort? Så gør din debut med denne enkle, tørre og klassiske cider.

Cider bliver bedst af at lagre i op til et år.

Tilberedningstid: Antal portioner: 0 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 10 l æblemost
  • 1/2 brev cidergær
    (fx. SafCider)
  • Sukkerknalder til efterkarbonering

Fremgangsmåde

  1. Klargør, rengør og desinficer en gæringsspand, låg, tappehane (hvis den har sådan én), testcylinder, hydrometer, gærlås og alle gummibånd og propper.
  2. Hæld din æblemost på din klargjorte bryggespand.
  3. Hvis du har lavet most af vilde æbler og eller økologiske æbler, vil gæringen starte af sig selv i løbet af et par dage, hvis mosten ikke er pasteuriseret. Det er her, du vælger, om det er dén måde, du vil brygge på, eller om du ønsker at tilsætte gær. Som udgangspunkt vil jeg anbefale at tilsætte gær som nybegynder, så du sikrer, at gæringen starter hurtigt og effektivt. Vælg en almindelig cidergær eller en champagnegær. De er lette at arbejde med.
  4. Gæren drysses jævnt oven på mosten. Herefter lukker du spanden til. Det er ikke nødvendigt at blande det rundt først.
  5. Sæt gærlåsen i hullet i spandens top og fyld væske i gærlåsen, eksempelvis en klar, billig vodka.
  6. Stil din gæringsspand lunt, indtil gæringen er godt i gang. Den starter typisk inden for 2 dage. Herefter stilles spanden et mørkt og køligt sted, så mosten kan gære færdig i et langsommere tempo.
  7. Efter omkring 2 uger er din cider gæret færdig. Det kan godt tage lidt længere tid, men kan også ske før. Hvis aktiviteten i gærlåsen er stoppet, er gæringen det også.
  8. Klargør, vask og desinficer flasker og kapsler.
  9. Har din gæringsspand en tappehane, kan du tappe direkte fra spanden til flasken uden problemer.
  10. Med en stor, rengjort grydeske, bryggeske eller andet rører du forsigtigt rundt i din færdigbryggede cider uden at rive op i bundlaget. Der er omkring 1 cm bundfald, som ikke må blandes op i væsken. Gærcellerne i den færdigbryggede cider er stadig aktive, men de er ikke nødvendigvis ligeligt fordelt i væsken. Derfor skal du lige blande dem rundt. Brygger du i en glasballon, så fyld flasker på samme måde, som når du omstikker. Nemlig med en lille slange og et lille sug for at starte flowet.
  11. Tap flaskerne til omkring 2 cm under flaskens top.
  12. Tilsæt 2-4 sukkerknalder til flaskerne (750ml), alt afhængig om du ønsker blid eller hård brus.
  13. Med en kapselpåsætter klemmer du kapsler på flaskerne. Husk ikke at røre kapslerne på indersiden, efter de er blevet desinficeret, da de skal være rene og uden bakterier.
  14. Lav en smart etikette, eller noter på anden måde, hvad der er i flasken: Ingredienser, årstal, procenter og et navn.
  15. Vent spændt, mens flaskerne står på lager, mørkt og køligt, men ikke på køl. Den første flaske kan åbnes 2 uger efter, den er lukket til. Så er der dannet kulsyre. De bliver bedre af at lagre længere. Jeg plejer at åbne den første efter 2 uger for at smage og sikre mig, at alt er, som det skal være. Herefter sætter jeg dem på lager i 6 måneder, før jeg igen kigger til dem.