Den lækreste chokoladefondant med flydende karamelganache. (Foto: Henrik Nielsen ©DR)

Chokoladefondant med karamelganache

Bagedystdommer Markus' chokoladefondant med karamelganache er den perfekte kage, hvis du vil imponere dine gæster med en ekstraordinær dessert.

Karamelganachen laves i 2-3 timer i forvejen, da massen skal sættes på frys og være hård.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 6 pers.

Kok og program

Ingredienser

Karamelganache

  • 25 g sukker
  • 1 dl fløde
    (38 %)
  • 250 g mælkechokolade
  • 40 g smør

Kagemasse til fondant

  • 200 g mørk chokolade
    (60-70 %)
  • 100 g usaltet smør
  • 2 stk. æg
    (Rumtemperation)
  • 20 g sukker
  • 20 g hakkede mandler
  • 30 g mel

Fremgangsmåde

Forberedelse:

Kan undlades, men er en dobbelt sikkerhed for at fondanten slipper formen (man kan også nøjes med bagepapir).

  1. Smør indersiden af ringene med blødt smør.
  2. Skær noget bagepapir 7 cm. høj og 13 cm. i længden.
  3. Sæt papiret i ringene. Smør nu papiret som ringformen før.
  4. Drys indersiden med sukker eller kakao.


Karamelganache:

  1. Karamelliser sukker i en gryde. Den skal være næsten brændt. Lun fløden imens.
  2. Hak chokoladen fint, og kom den i en skål. Når sukkeret er karamelliseret tages den af varmen.
  3. Den lune fløde hældes stille og roligt i karamellen. Rør imens forsigtigt i karamellen. Pisk til alt karamellen er smeltet.
  4. Hæld nu halvdelen af den lune fløde på chokoladen, og rør med et piskeris til chokoladen er smeltet. Tilsæt resten af fløden, og pisk langsomt til massen er blank.
  5. Når chokoladen er smeltet, kommes smør i lidt ad gangen.
  6. Afkøl ganachen en smule. Hæld den ud på husholdningsfilm, og form den til en lang pølse som vist i filmen.
  7.  Kom ganachemassen i fryseren.
  8. Når massen er helt hård, skæres den i mindre stykker passende til ringformene (cirka 1/3 af ringformen).


Kagemasse til fondant:

  1. Smelt smør og chokolade i en skål over vandbad. Pas på varmen, da chokoladen ellers bliver ødelagt.
  2. Pisk æg og sukker til en æggesnaps i cirka 5 minutter ved høj hastighed.
  3. Vend forsigtigt chokolade-smørmassen i marengsen. Når du er næsten færdig, begynder du at drysse mel og mandler i massen. Til sidst æggeblommerne. Sørg for at det hele er arbejdet sammen til en homogen masse.
  4. Kom massen i en sprøjtepose med stort hul og fyld formene 2/3 op. Det er vigtigt at massen presses helt ned i formene, ellers vælter fondanten når den er bagt.
  5. Tag nu ganachen ud af fryseren, og pres de små cylindere midt i ringformene så massen på siderne kommer op. Ganachen må ikke presses hele vejen ned i formen, da den ellers løber ud ved serveringen.
  6. Kom en lille smule kagemasse oven på ganachen i formene, så ganachen bliver 'lukket inde'.
  7. Kagerne bages i ovnen i 9-10 minutter ved 200 graders varmluft.

TIP: Kagerne kan laves et par dage i forvejen. Efter step 6, kommes kagerne i fryseren, i stedet for i ovnen. Når kagerne skal bages, tages de direkte fra fryseren og ind i ovnen. De skal så have 10-12 minutter i ovnen ved 200 grader varmluft.

Opskriften findes i samlingen

De bedste chokoladekager