Eccles cake med ost er en anderledes godbid til eftermiddags- eller aftenskaffen. Den salte ost og den søde, krydrede kage går smukt hånd i hånd. (©DR)

Eccles cake - med Lancashire cheese

Disse “småkager” med fyld stammer fra det Nordvestlige England. De smager vældig godt med en skive Lancashire cheese til, men kan naturligvis også nydes alene med en god kop te. Opskriften giver cirka 16 styk.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 8 pers.

Ingredienser

Dej

  • 250 g koldt smør
  • 350 g mel
  • Saft af 1/2 citron
  • 1 dl iskoldt vand

Fyld

  • 25 g smør
  • 200 g korender
  • 50 g syltet appelsinskal
  • 100 g muscovado sukker
  • 1 tsk. tørret ingefær
  • 1 tsk. kanel
  • 1 tsk. allehånde
  • Revet skal af 1 citron og 1 appelsin
  • 3-4 spsk. appelsinsaft

Andet

  • 1 æg til pensling
  • Perlesukker til drys

Fremgangsmåde

Begynd med fyldet. Smelt de 25 g smør i en gryde. I en skål kommes korender og syltet appelsinskal. Tilsæt sukker og krydderier samt citron- og appelsinskal. Kom appelsinsaft og smeltet smør i og bland grundigt. Sæt til side.

Til dejen kommes melet i en foodprocessor sammen med halvdelen af smørret skåret i små tern. Pulsblend til det har konsistens som rasp. Tilsæt citronsaft og iskoldt vand og pulsblend igen til dejen samler sig. Kom resten af smørternene i og pulsblend igen. Det er vigtigt at der ikke blendes for meget, men at man stadig kan se små pletter af smør i dejen.

Herefter behandles dejen som en butterdej. Rul den ud i et rektangel. Fold siderne ind mod midten og fold igen sammen, så der nu er fire lag. Lad dejen hvile i køleskabet i 10 minutter. Gentag denne proces yderligere 2 gange. Inden brug hviler dejen i 1/2 time på køl.

Rul derpå dejen ud på et melet bord til lidt under 1/2 cm tykkelse. Med et glas udstikkes cirkler på ca. 8-10 cm i diameter. Fjern den overskydende dej. Den rulles ud senere til flere kager. Læg en stor skefuld af fyldet midt på hver dejcirkel. Så samles dejen omkring fyldet og knibes godt sammen, og kagerne vendes så sammenføjningen vender nedad. Form kagerne forsigtigt, så de bliver lidt ovale. Skær to små ridser i hver kage, pensl med pisket æg og drys med perlesukker.

Bag kagerne ved 200 grader i ca. 15-20 minutter til de er gyldne.

De kan spises lune men smager også godt kolde.

Et stykke Lancashire ost smager usædvanlig godt til. (En ikke for kraftig cheddar kan også gå an.)