Glaze giver et blank og stramt look på din kage. Hvis der kommer lufthuller, når du hælder glazen over din kage, kan du prikke i dem med en tandstik, så de springer. (©DR)

Effektfuld glazekage med æbler og kanelkiksebund

Denne kage laves i en donutform og består af en æblekompot, som skal gemmes i en syrlig æblemousse på grønne æbler og placeres på en sprød kanelkiksebund med chokoladecreme. Og så skal den glazes med smukt stribet glaze - selvfølgelig i grøn, så den matcher æblerne indeni.

Tilberedningstid: Antal portioner: 12 pers.

Kok og program

Ingredienser

Krydret æblekompot

  • 625 g æbler - skrællet og skåret i tern
  • 150 g sukker
  • 1,5 citron - saften heraf
  • 1,5 tsk. vaniljepasta
  • 1/2 tsk. kardemomme
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 1 spsk. finthakket frisk ingefær
  • 2 kviste rosmarin
  • 1 spsk. finthakket frisk rosmarin
  • 3 blade husblas

Kanelkiksebund

  • 95 g smør
  • 120 g mel
  • 80 g brun farin
  • 40 g sukker
  • 1/2 tsk. salt
  • 3/4 tsk. kanel

Chokoladecreme til fyld mellem kanelkiksebundene

  • 75 g gold chokolade
  • 37 ml piskefløde
  • 8 g glukosesirup
  • 1/4 tsk. salt

Syrlig æblemousse

  • 5 blade husblas
  • 250 g æblepuré
  • 38 g sukker
  • 1 tsk. vaniljepasta
  • 1 lime - saften heraf
  • 250 ml piskefløde
  • 125 g græsk yoghurt

Glaze

  • 12 blade husblas
  • 300 g glukosesirup
  • 300 g sukker
  • 180 g vand
  • 200 g kondenseret mælk
  • 300 g hvid chokolade
  • Hvid, gul og grøn pastafarve

Bolchepynt

  • Grønne bolsjer med æblesmag
    (Lena brugte 'Jolly rancher')
  • 1 glattejern

Fremgangsmåde

Æblekompot

  1. Husblas udblødes i koldt vand
  2. Æbler, bagesukker, citronsaft, vaniljepasta, kardemomme, kanel, ingefær og rosmarin kviste kommes i en gryde og koges til æblerne er godt møde og væsken næsten fordampet
  3. Fisk rosmarin kviste op og stavblend kompotten direkte i gryden (cirka halvdelen af æblerne til mos - sørg for at der også er hele æblestykker)
  4. Rør den finthakkede rosmarin ud i æblekompotten
  5. Rør den udblødte husblas ud i kompotten og hæld den varme kompot i en stofsprøjtepose (det bliver meget varmt), sprøjt kompotten i den mindste donutring og sæt den straks på tøris

Kanelkiksebund

  1. Alle ingredienser blandes sammen i en skål.
  2. Rul den bløde dej ud mellem to stykker bagepapir til 4 millimeters tykkelse.
  3. Sæt dejen på køl.
  4. Bag kanelkiksebunden på perforeret bageplade med air mat måtte ved 175 grader i cirka 10 minutter.
  5. Lad dejen køle af i et par minutter før den udstikkes med en kagering til to cirkler på 16 cm i diameter og midten udskæres med en udstikker på 8 cm i diameter.
  6. Kom bundene i køleskabet.

Syrlig æblemousse

  1. Udblød husblas i koldt vand.
  2. I en lille gryde bringes æblepuré, bagesukker, vaniljepasta og limesaft i kog - skru ned for varmen og lad det simre i 5 minutter.
  3. Udblød husblassen heri og hæld massen gennem en sigte.
  4. Piskefløden piskes til let skum, farves med lidt grøn pastafarve og den græske yoghurt vendes heri.
  5. Vend forsigtigt æblemassen i skummet.
  6. Tag donutringen med æblekompotten ud af formen, hæld æblemoussen ud i den store donutring og placer den frosne æblekompot i æblemoussen.
  7. Placer så kanelkiksebunden ovenpå og frys den af til den skal glazes.

Glaze

  1. Udblød husblas i koldt vand.
  2. Hak den hvide chokolade og kom den i en skål.
  3. Glukosesirup, bagesukker og vand opvarmes i en gryde til sukkerkornene er smeltet.
  4. Sluk for varmen og rør kondenseret mælk ud i gryden.
  5. Vrid husblas fri for vand og rør det ud i gryden.
  6. Hæld den varme væske over den hakkede hvide chokolade, tilsæt hvid pastafarve og stavblend glazen.
  7. Nu skal glazen deles i tre portioner - en der farves gul og en der farves grøn.
  8. Dæk de tre glazes med husholdningsfilm og afkøl dem til 35-37 grader.
  9. Hæld dem skiftevis i en høj beholder, placer donut kagen på en høj kagering på en rist på en bageplade og glaze kagen.
  10. Fjern hurtigt glazetrådene under kagen og placer den på det fad den skal serveres på.
  11. Pynt eventuelt med lidt hvide blomster der minder om æbleblomster.

Bolsjepynt

  1. Varm glattejernet op .
  2. Buk et stykke bagepapir på midten og placer et bolsje mellem bagepapiret .
  3. Smelt og glat bolsjer fladt med glattejernet.
  4. Lad det køle en lille smule, før det formes og bøjes med hænderne til ønsket form.
  5. Sæt bolsjepynten i fryseren indtil brug .