Smukke bær og sirligt flødeskumsarbejde kan peppe enhver kage op. Denne smager mindst lige så dejligt, som den ser ud! (©DR)

Efterårskage med skovbær og æbler

Kagen her er inspireret af efteråret med smage af skovbær og syrlige æbler. Det farvede marcipanbånd og det syrlige flødeskum sætter prikken over i'et, hvis du vil imponere dine gæster ekstra meget!

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 12 pers.

Kok og program

Ingredienser

Mandelbunde

  • 175 g rørsukker
  • 3 æg
  • 60 g mandler
  • 70 g hvedemel
  • 70 g kartoffelmel
  • 1 vaniljestang, kornene herfra

Vaniljecreme

  • 6 æggeblommer
  • 45 g majsstivelse
    (maizena)
  • 5 dl mælk
  • 1 vaniljestang
  • 100 g sukker
  • 1,5 dl piskefløde

Skovbærmarmelade

  • 300 g skovbær, frosne eller friske
  • Saft fra 1 citron
  • 100 g sukker

Skovbærmousse

  • 200 g skovbær
  • 100 g sukker
  • 2,5 dl piskefløde
  • 1 dl neutral yoghurt
  • 1 vaniljestang
  • 4 blade husblas

Æbletern

  • 2 æbler
  • 2 dl vand
  • Saft fra 2 citroner
  • 3 cm skrællet ingefær
  • 50 g sukker

Marcipanbånd og låg

  • 600 g marcipan
  • 300 g flormelis
  • 2 spsk. glukosesirup
  • Pastafarve i valgfri farve

Pynt

  • 3 dl piskefløde
  • 1 tsk. sukker
  • Friske bær, fx brombær, hindbær, blåbær og ribs
  • Spiselige blomster

Fremgangsmåde

Tyller: Stjernetakket Wilton 1M og Wilton tip 47.


Mandelbunde

  1. Hak mandlerne fint i en minihakker.
  2. Si hvedemel, kartoffelmel og bagepulver sammen. Stil til siden.
  3. Pisk sukker, æg og kornene fra en vaniljestang til en luftig æggesnaps.
  4. Si melblandingen i æggesnapsen og tilføj mandlerne. Vend forsigtigt de tørre ingredienser sammen med æggesnapsen.
  5. Kom dejen i en kagering på ca. 23 cm og bag ved 180 grader varmluft i ca. 23 minutter.
  6. Lad bundene køle helt af.

Vaniljecreme

  1. Skrab kornene ud af vaniljestangen. Tilsæt vaniljekorn og -stang til 4,5 dl. mælk i en gryde. Under omrøring opvarmes mælken til kogepunktet.
  2. Æggeblommer, maizena, sukker og den resterende mælk piskes let skummende, mens mælken varmes.
  3. Når mælken begynder at simre, hældes den i æggeblandingen. Pisk hele tiden i æggeblandingen for at undgå at æggeblommerne klumper.
  4. Kom hele blandingen tilbage i gryden og varm den igen op til kogepunktet. Når massen begynder at danne tydelige bobler, koges den i yderligere 1 minut. Hæld cremen i en skål, kom husholdningsfilm direkte på cremen og stil den på køl.
  5. Lige inden cremen skal bruges, tages cremen fra køl og piskes lind.
  6. Piskefløden piskes til fast skum og vendes i cremen.

Skovbærmarmelade

  1. Kog skovbær, citronsaft og sukker til bærrene begynder at falde fra hinanden. Stavblend og kog videre til marmeladen tykner en smule.
  2. Stil på køl.

Æbletern

  1. Skræl æblerne og skær dem i tern på 0,5 cm.
  2. Kom vand, sukker, ingefær,citronsaft og æbleterni en gryde.
  3. Kog æbleternene ved middel varme til de bliver let møre.
  4. Si æblerne over en skål. Æblerne og æblesaften sættes på køl hver for sig.

Marcipanbånd og låg

  1. Ælt marcipan, flormelis og glukosesirup til en homogen masse.
  2. Tag ¼ fra og ælt pastafarven i til massen er ensfarvet.
  3. Fordel noget flormelis på en bordplade.
  4. Rul begge portioner marcipan til tykke ruller og flet dem sammen. Rul massen lidt ud inden den foldes sammen. Gentag til du får det ønskede mønster - pas på ikke at ælte for meget i massen.
  5. Marcipanen udrulles til en længde, der kan nå rundt om hele kagen. Forsøg at holde marcipanens tykkelse på 3-5 mm hele vejen rundt.
  6. Brug et stykke kageplast til at måle efter, når du skærer marcipanen til med en skarp kniv.
  7. Rul marcipanbåndet sammen over sig selv.
  8. Den overskydende marcipan æltes sammen med mere pastafarve og rulles ud til 2 mm tykkelse. Skær et låg ud, der har samme størrelse som kagen.

Skovbærmousse

  1. Udblød husblassen i rigeligt koldt vand i nogle minutter.
  2. Kog skovbær, sukker og vaniljekorn til bærrene begynder at falde fra hinanden.
  3. Stavblend massen og si kernerne fra.
  4. Vrid husblassen og tilsæt den til den varme skovbærsaft.
  5. Pisk fløden til let skum og vend yoghurten i.
  6. Rør i skovbærsaften til den er lillefingervarm.
  7. Vend ⅓ af piskefløden i skovbærsaften. Vend skovbærsaften i resten af piskefløden.

Flødeflet

  1. Pisk fløde og sukker til en fast og sprøjtbar skum. Bemærk: Fløden bliver en smule mere fast af at blive sprøjtet gennem en lille tyl. Pas derfor på med at piske for længe.
  2. Beklæd et skærebræt (som kan tåle at komme på frost) med sølvpapir.
  3. Kom en flad takket tyl (Wilton tip 47) i en sprøjtepose og kom halvdelen af flødeskummet i sprøjteposen.
  4. Sprøjt et flettet mønster på sølvpapiret. Det skal min. være 18x18 cm.
  5. Sæt skærebrættet på frost.
  6. Kom den resterende flødeskum i en sprøjtepose med en stjernetakket tyl (M1)

Samling

  1. Flæk lagkagebunden så du får tre lige store bunde med en lagkagedeler.
  2. Kom kageplast i den kagering, som du brugte til at bage bundene.
  3. Læg en bund nederst, fugt den med en ske eller en lille sprøjteflaske med saften fra æbleternene.
  4. Fordel et tyndt lag skovbærmarmelade og halvdelen af æbleternene på bunden.
  5. Hæld skovbærmoussen over æbleternene og stil på frost.
  6. Når moussen har sat sig i nogle minutter, kommes den anden bund på.
  7. Fugt bunden med saften fra æbleternene. Fordel et tyndt lag skovbærmarmelade og resten af æbleternene på bunden.
  8. Kom kagecremen over æbleternene og læg den sidste bund, gerne den pæneste, på kagen.
  9. Sæt kagen på køl til cremen har sat sig en smule.
  10. Find sprøjteposen med flødeskum frem. Fordel et meget tyndt lag på hele kagen.
  11. Kom marcipanlåget på.
  12. Rul marcipanbåndet rundt om kagen og skær det til.
  13. Tag flødeflettet fra frys og stik en cirkel ud med en 16 cm. stor kagering.
  14. Læg flødeflettet i midten af kagen.
  15. Sprøjt en kant af rosetter med flødeskummet.
  16. Pynt med friske bær og spiselige blomster mellem rosetterne