En smuk kage med smag af det danske efterår. (©DR)

Efterårslagkage

En yndig efterårslagkage med rugbrøds- og valnøddebunde, æblecreme og ribsmousse. Kagen pyntes med smukke bøgeblade, og sprøjteværket skal få kagen til at ligne en efterårskurv. Christina bagte lagkagen som et mesterværk i Den store bagedyst 2018 med inspiration fra hendes egen have, hvor hun har to flotte og gamle bøgetræer.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 12 pers.

Kok og program

Ingredienser

Rugbrødsbunde

  • 6 æg
  • 250 g sukker
  • 100 g revet, mørkt rugbrød
  • 100 g hasselnødder, hakkede
  • 1 tsk. bagepulver

Valnøddebund

  • 2 æg
  • 80 g sukker
  • 50 g valnødder, hakkede
  • 75 g hvedemel
  • ½ tsk. bagepulver

Æblecreme

  • 5 syrlige æbler
  • ½ dl æblejuice
  • 1 spsk. sukker
  • 3 blade husblas
  • 75 g friskost naturel
  • 3 spsk. creme fraiche 18%

Ribsmousse

  • 3 blade husblas
  • 200 g frosne ribs
  • 2 spsk. sukker
  • 2 dl piskefløde

Opsprøjtning og pynt

  • 250 g hvid chokolade
  • rød og orange pulverfarve
  • grønne bøgeblade fra haven
  • 7 dl piskefløde

Fremgangsmåde

Rugbrødsbunde

  1. Del æggene i hvider og blommer.
  2. Pisk æggehviderne stive og tilsæt gradvist sukkeret. Pisk til en sej marengs.
  3. Vend forsigtigt æggeblommerne i lidt efter lidt.
  4. Bland revet rugbrød, finthakkede nødder og bagepulver sammen og vend forsigtigt i æggemassen.
  5. Fordel i to bageringe på ca. 20-22 cm. og bag ved 225 grader i ca. 10-15 min.
  6. Køl ned og skær evt. til så de er helt lige på toppen.

Valnøddebund

  1. Pisk æg og sukker luftigt.
  2. Hak valnødderne fint, og bland med hvedemel og bagepulver. Vend nøddeblandingen i æggemassen.
  3. Hæld i en smurt springform på ca. 24 cm. og bag i ca. 20 min ved 175 grader eller til man kan give den et lille eftergivende tryk på midten.
  4. Køl af og sørg for den er samme størrelse som de to andre bunde.

Æblecreme

  1. Skær 4 almindelige størrelse æbler i mindre stykker og læg dem i en gryde.
  2. Hæld æblejuice og sukker ved og kog dem til de er møre i c.a 10 min. Hold øje med at de ikke brænder på.
  3. Udblød husblas i koldt vand.
  4. Når æblerne er møre stavblendes de og husblassen tilsættes. Stil på køl.
  5. Når massen er kølet lidt af, blandes naturel smøreost med creme fraiche og røres sammen med æblegrøden.
  6. Det sidste æble skæres i små tern og stilles til side til senere brug.

Ribsmousse

  1. Husblas lægges i blød.
  2. Ribs koges op sammen med lidt vand og sukker og stavblendes. Husblas tilsættes. Køl lidt af.
  3. Pisk fløden til en let skum og vend forsigtigt flødeskum og ribs sammen.

Samling af kagen

  1. Tag en bagering og beklæd den med kageplast. 
  2. Læg først en rugbrødsbund i, derefter et lag æblecreme, så valnøddebunden, ribsmousse og til sidst den sidste rugbrødsbund. Stil på frost i 1½ time.

Bøgeblade

  1. Temperer den hvide chokolade.
  2. På et stykke bagepapir ligger du bøge bladene med bagsiden opad. Pensel hvert blad med et lag chokolade. Læg på køl.
  3. Når de er afkølet, pilles bladene forsigtigt af, og hvert blad pensles forsigtigt med pulverfarve.

Opsprøjtning af kagen

  1. Når kagen er afkølet piskes fløden til skum.
  2. Smør et tyndt lag over hele kagen, så den får en jævn overflade.
  3. Brug en sprøjtepose og brug en tyl, som egner sig til kurvemønster.
  4. Start med at sprøjte en masse små bjælker vertikalt på kagen med ca. 3-4 cm's mellemrum.
  5. Start horisontalt med at flette kurven ved skiftevis at sætte bjælkerne over hinanden.
  6. Sprøjt til sidst med en anden alm. sprøjtetyl et lille kantbånd rundt langs kanten.
  7. Sæt til sidst bladene ned i toppen af kagen og server på.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2018 - Afsnit 4