En skøn og fyldig efterårssalat med mørt lammekød. (©DR)

Efterårssalat med lam og granatæble

En fyldig og mættende efterårssalat med lam, perlebyg, masser af lækre efterårsgrøntsager, valnødder og sprøde granatæblekerner. Salaten lavede familien Mølby i første afsnit af programmet 'Maddysten' som deres familiefavorit. Få deres opskrift her og lav en dejlig middag på en bare en time. Hvis man ikke er vild med lammekød, kan salaten sagtens laves med det kød, man foretrækker.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

Tranebær mos og -juice

  • 250 g tranebær
  • 2 dl sukker
  • 4 dl vand

Salat

  • 3 dl perlebyg
  • ½ hokkaidogræskar
  • 100-150 g grønkål
  • ½ blomkål
  • 3/4 granatæble
  • 150 g slikærter i bælg
  • olivenolie til stegning
  • lidt flydende honning
  • groft salt
  • 30 g valnødder
  • 2 forårsløg

Dressing

  • 1/4 granatæble
  • 1 dl tranebærjuice
  • 10-20 g frisk ingefær
  • 1-2 spsk. olivenolie
  • salt efter smag

Tilbehør

  • Velstegt lammekød, eller andet kød efter smag

Fremgangsmåde

  1. Tænd oven på 220 grader.

Tranebær mos og -juice

  1. Bring tranebærene i kog i 4 dl vand og lad dem simre ved høj varme i ca. 10 minutter.
  2. Tilføj 2 dl sukker og skru en smule ned for varmen. Lad tranebærrene stå sådan til de er bløde (ca. 4 min.).  Sigt juicen fra de kogte tranebær og gem. Gem de udkogte tranebær i sien, til at lave mos.

Salat

  1. Bring perlebyg i kog i 6 dl vand til sat lidt salt. Tag dem af varmen efter ca. 25 minutter og hæld overskydende vand fra. Lad dem trække i 5 min under låg. Afkøl dem herefter i serveringsfadet.
  2. Skær græskarret i tern, fordel det på en bradepande, og hæld lidt olivenolie og flydende honning. Drys med salt. Bag i oven til møre (15-20 min.).
  3. Skær grønkålen fint og bland den med perlebyggen - Grønkålen kan blødgøres ved at lade den trække enten i dressingen eller tranebærjuicen.
  4. Skær blomkålen i tynde skiver, og læg dem i en pose med tranebærjuicen. Lad blandingen trække.
  5. Mas granatæblet let så kernerne løsner sig, skær toppen af, del den i både og pil kernerne ud.
  6. Snit slikærterne over på langs, så de bliver tynde og ærterne kommer til syne.
  7. Perlebyg, grønkål, granatæble, slikærter og bagte græskar blandes i serveringsfadet.
  8. Blomkålen steges kort på panden og tilføjes til salaten.
  9. Hak valnødderne meget fint og snit forårsløget i tynde skiver. Dette bruges som topping sammen med dressingen.

Dressing

  1. Skær ingefæren i små stykker og blend alle ingredienserne sammen.
  2. Smag til med salt.

Tranebærmos

  1. Mas de udkogte tranebær gennem en sigte, så du får en ensartet mos uden hinder.

Tilbehør

  1. Steg dit lammekød eller andet til mørt og saftigt og server det sammen med salaten og tranebærmosen ved siden af. Du kan også undlade kødet og servere en vegetarisk version.
  2. Brug gerne årstidens frugt og grønt til salaten og lad dig inspirere af sæsonen.

Opskriften findes i samlingen

Maddysten