En klassisk engelsk løgsuppe med ostebrød er dejlig varm vintermad. (©Scanpix)

Engelsk løgsuppe

Lav Jamie Olivers rygende varme og smagfulde løgsuppe fra det klassiske engelske køkken, som er perfekt at lune sig med på en kold vinterdag. Hvis man vil undgå for meget tuderi under tilberedningen, er det klogt at skære løgene fint i en foodprocessor. Opskriften bliver desuden rigtig spændende, hvis man bruger blandede løgsorter og krydrer suppen med flere forskellige typer salvie. Server suppen med lune ostebrød til.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 6 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

Løgsuppe

  • 1 spsk. smør
  • 1 smule olivenolie
  • 1 håndfuld salvieblade
    (gem 6 blade til serveringen)
  • 6 fed hvidløg, pillet og knust
  • 3 stk. rødløg, pillet og skåret i skiver
  • 3 stk. zittauerløg, pillet og skåret i skiver
  • 3 stk. skalotteløg, pillet og skåret i skiver
  • 500 g porrer, skyllet og skåret i skiver
  • 1 smule havsalt
  • 2 l varm oksekød-, hønse- eller grønsagsfond

Ostebrød

  • 1 stk. tørt hvedebrød
  • 200 g revet cheddarost
  • lidt Worchestershire-sauce

Fremgangsmåde

  1. Løgsuppe:
    Kom smør, et godt skvæt olivenolie, salvieblade og hvidløg i en tykbundet sliplet-gryde. Rør rundt og tilsæt løg og porrer. Tilsæt salt og peber. Kom et låg på, som ikke slutter helt tæt, og steg grønsagerne ved lav varme i 45 minutter, uden at de tager for meget farve. Rør i gryden af og til, så de ikke sætter sig fast. Når man steger løgene meget langsomt, bliver de utroligt søde og smagfulde. 
  2. Når de er helt silkebløde, tilsættes fond. Kog op, skru ned igen og lad det simre i 10-15 minutter. 
  3. Ostebrød:
    Forvarm ovnen eller grillen til maksimum varme. Rist seks stykker brød. Smag suppen til og øs den op i seks ovnfaste skåle og stil dem på en bageplade. Drys brødet med revet ost, som trykkes fast på brødskiven. Placer skiverne oven på suppen i hver enkelt skål og stænk worchestershire-sauce på. 
  4. Dryp seks salvieblade med olie og læg en på hver brødskive. Stil bagepladen under grillen, så osten smelter. Hold øje med det, så det ikke brænder på! Når osten bobler op, tager man forsigtigt bagepladen ud og bærer den hen til bordet. Velbekomme!