Det kan måske diskuteres, hvor delikat baked beans ser ud. Men smagen er altså lige i skabet! (Foto: Brødrene Price ©DR)

English breakfast

Den engelske forfatter Somerset Maugham sagde engang: “Hvis man vil spise godt i England, skal man spise morgenmad tre gange om dagen.” Det passer måske ikke helt, men sikkert er det, at “The full English breakfast” både er et velsmagende og mættende måltid. Her er opskrifterne på hjemmelavede “Bangers” og baked beans. Resten af serveringen består af spejl- eller røræg, ristet bacon, blodpølse, stegte tomater, ristede svampe og naturligvis toast.

Bønnerne til baked beans har godt af at køle helt ned, inden de skal varmes op igen og serveres. Kan med fordel forberedes dagen før.

Tilberedningstid: 3 timer, 30 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Baked beans

  • 400 g udblødte hvide bønner
  • 2-3 spsk. neutral olie
  • 1 stort hakket løg
  • 1 finthakket gulerod
  • 1 finthakket stilk blegselleri
  • 2 fed finthakket hvidløg
  • 1 dåse flåede tomater
  • 2 dl vand
  • 2-3 spsk. ketchup
  • 1 spsk. brun farin
  • Worchestersauce efter smag
  • Tabasco efter smag
  • Sherryvinaigrette efter smag
  • salt og peber

Bangers

  • 500 g hakket kalv
    (2 gange igennem maskinen)
  • 500 g fedt svinekød
    (2 gange igennem maskinen)
  • 7 skiver hvidt brød uden skorper
  • 3-4 dl kold okse- eller svinebouillon
  • 2,5 spsk. salt
  • 1 stor tsk. stødt peber
  • 1/2 tsk. cayennepeber
  • 1/2 tsk. muskat
  • 1/2 tsk. tørret timian
  • 1/2 tsk. tørret merian
  • En lille håndfuld finthakket, frisk salvie
  • 2-3 æg
  • Cirka 2 meter lammetarme

Fremgangsmåde

Varm olien op i en gryde. Tilsæt løg, gulerod, blegselleri og hvidløg. Svits det til det falder sammen og løgene er klare men ikke brune. Tilsæt de flåede, hakkede tomater, ketchup samt vand. Lad det koge til alt er helt mørt. Purér med en stavblender til saucen er jævn. Smag den til med farin, Worcestershiresauce, tabasco, sherryvinaigre, salt og peber. Kom de udblødte bønner ved. Læg låg på og lad bønnerne simre i ca. 1 time til de er helt møre. Hvis saucen virker for tynd, fjernes låget, så lidt af væden kan fordampe. Juster krydringen. Bønnerne vinder ved at stå på køl natten over og så opvarmes. Men de kan også spises med det samme. 

Det hakkede kød skal være iskoldt inden farsen røres, så det må godt komme en tur i fryseren til det næsten er skalfrossent.

Det hvide af brødet opblødes i bouillon, som ikke må være varm! Farsen røres på maskine med de øvrige ingredienser. Er konsistensen for fast, justeres den med lidt kold bouillon.

Stop farsen i skyllede lammetarme og drej dem af til korte pølser. Blancher dem i 80 grader varmt vand i 15 minutter, skyl dem i koldt vand og lad dem dryppe helt af på et viskestykke. Steg dem langsomt i lidt olie på panden til de er gyldne.