Louises lækre grovbrød, som hun bagte i Den store Bagedyst. Her serveres det med ramsløgpesto. (©DR)

Grovbrød med ale og kerner

I fjerde program af Den store Bagedyst skulle deltagerne bage deres favorit grovbrød. Louise bagte dette grovbrød med masser af kerner og godt med salt - derudover er der ale i brødet, som både giver saftighed, smag og en rigtig fornemmelse af MAND til til brødet. Du får Louises opskrift her.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 9 pers.

Kok og program

Ingredienser

Fordej

  • 4 dl mørk øl
    (gerne Ale no. 16)
  • 1 dl surdej
  • 25 g gær
  • 1 spsk. mørk sirup
  • 100 g fuldkorns ølandshvedemel
  • 100 g havregryn

Brøddej

  • 25 g salt
  • 350 g manitoba hvedemel
  • 100 g græskarkerner

Fremgangsmåde

  1. Fordej:
    Øl, surdej, gær og sirup hældes i en skål og røres sammen så gæren opløses. Tilsæt havregryn og fuldkornshvedemel og rør stille sammen til en grød. Denne skal stå 1-2 timer. 
  2. Brøddej:
    Rist græskarkernerne på en pande til de er gyldne og er poppet op til ca. dobbelt størrelse. Lad dem køle af. 
  3. Hvedemel, salt og græskarkerner blandes med fordejen i en røreskål. Røres sammen på røremaskinen til dejen samler sig om dejkrogen (ca. 10-15 min). Dejen skal være blød, smidig og skindende.  
  4. Hæld dejen over i en meldrysset hævekurv og dæk den til med et fugtigt klæde. Lad den hæve i ca. 1 time.  
  5. Varm ovnen op til 250 grader. Bagesten samt bradepande i bunden af ovnen skal varmes grundigt op. Bagestenen skal placeres lidt lavt (men ikke nederst) i ovnen for at sikre, at brødet ikke bliver brændt på toppen.  
  6. Vend forsigtigt dejen ud af hævekurven og over på bagepapir. Sæt brødet ind på bagestenen og hæld et stort glas vand ind i den varme bradepand,e og luk hurtigt ovndøren, så dampen bliver i ovnen. Skru ovnen ned på 225 grader efter 5 min.
  7. Brødet bages i ca. 30 min til det er mørkt og gyldent. Tjek om det er færdigt ved at banke oven på og i bunden. Skorpen skal være hård og sprød og det skal lyde ”hult” fra brøden når man banker.  

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2016 - udsendelse 4