Får i kål med en masse peber (©DR)

Får i kål

Lav en dejlig ret med en masse hvidkål og lammebov. En rigtig simreret, som garanterer mørt kød, og som falder i alles smag. Server simreretten med klassiske, kogte kartofler. Vær opmærksom på, at kødet skal simre i 2,5 time.

Tilberedningstid: 45 min. Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

  • 1,5 kg kød fra lammebov
    (med ben. Bed slagteren om at give dig benene fra boven med)
  • 1,5 kg hvidkål
    (1 hoved)
  • 2 spsk. sort peber
  • 1 smule salt
  • 1 smule vand

Fremgangsmåde

  1. Tag en stor gryde. Placer lammebenene nederst. Skær kødet i store, grove stykker. Halver hvidkålshovedet, skær derefter ca. 6 både af hver halvdel og sørg for at have lidt af stokken med. 
  2. Læg nu lammekød og kål lagvis i gryden. Strø hele peberkorn og rigeligt salt på lagene. Slut af med at hælde vand på, så det næsten dækker. Sæt gryden over ilden og lad den simre i minimum 2 ½ time. Kødet bør da være meget mørt. 
  3. Spis den med kogte kartofler til (og evt. lidt dijonsennep, selv om det ikke er særlig norsk). 
  4. Dette er basisversionen af retten. Man kan lave den i flere versioner. Man kan tilføre diverse krydderurter som dild – som helst skal stå alene eller timian, som fx kan kombineres med laurbær. Nogle foretrækker at jævne deres fårikål. Det gøres ved at drysse mel mellem lagene af lam og kål – eller (endnu bedre) at piske en smørbolle (halvt smør halvt mel) ind i noget af suppen, der hældes fra den færdige ret over i en mindre gryde – og tilbage i den færdige ret, når den er jævnet. Retten er god at fryse ned. 
  5. Husk endelig også, at fårikål er en af de sammenkogte retter, der næsten er bedre opvarmet dagen efter.