Norges nationalret er både nem at lave, og så smager den fantastisk. (©DR)

Fårikål - Norges nationalret

Fårikål af mør lammebov serveret med hvidkål og kogte kartofler, er ganske enkelt norges nationalret. En rigtig simreret, der både er simpel at lave og som nærmest passer sig selv. Men den smager fantastisk.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 8 pers.

Ingredienser

  • 1½ kg kød fra lammebov med ben
    (Bed slagteren om at give dig benene fra boven med)
  • 1½ kg hvidkål
    (1 hoved)
  • 2 spsk. sort. hel peber
  • 1 smule salt
  • en smule vand
  • endvidere kartofler

Fremgangsmåde

Tag en stor gryde. Placer lammebenene nederst. Skær kødet i store, grove stykker. Halver hvidkålshovedet, skær det derefter i ca. 6 både af hver halvdel og sørg for at have lidt af stokken med.
Læg nu lammekød og kål lagvis i gryden. Strø hele peberkorn og rigeligt salt på lagene. Slut af med at hælde vand på, så det næsten dækker. Sæt gryden over ilden og lad den simre i minimum 2 ½ time. Kødet bør da være meget mørt.
Spis din fårikål med kogte kartofler til (og evt. lidt dijonsennep, selv om det ikke er særlig norsk).

Dette er basisversionen af retten, men man kan lave den i flere versioner: Man kan tilføre diverse krydderurter som dild – som helst skal stå alene, eller timian, som fx. kan kombineres med laurbær. Nogle foretrækker at jævne deres fårikål. Det gøres ved at drysse mel mellem lagene af lam og kål – eller (endnu bedre) at piske en smørbolle (halvt smør halvt mel) ind i noget af suppen, der hældes fra den færdige ret over i en mindre gryde – og tilbage i den færdige ret, når den er jævnet. Retten er god at fryse ned.
Husk endelig også, at fårikål er en af de sammenkogte retter, der næsten er bedre opvarmet dagen efter.