De flotte kålpakker er fuld af smag og pynter på bordet. (©DR)

Farseret kål med æbler og valnødder

Farseret kål lyder måske en anelse gammeldags, men denne opskrift af kok Adam Aamann bliver til en dejlig middag, som hele familien kan lide. Farsen er er fuld af smag fra grøntsager og krydderurter, og de grønne pakker pynter flot på bordet. Opskriften stammer fra Madmagasinet og programmet om kål.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

fars

  • 500 g friskhakket kalv og flæsk
  • 75 g bacon
  • 1 æg
  • 80 g rasp
  • 2-3 dl mælk
  • 1 stort revet løg
  • 1/2 citron, skal heraf
  • 20 g havsalt
  • friskkværnet peber
  • 2 spsk. hakket timian
  • 1 syrligt æble skåret i små tern
    (kan også rives på rivejern)
  • 30-40 g hakkede valnødder
  • 1/4 tsk. knust allehånde
  • 5-6 gode riv muskatnød

Farseret kål

  • 1 stort savoykål
  • 75 g bacon
  • 1 stor gulerod
  • 100 g knoldselleri
  • 1 persillerod
  • 1 skalotteløg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 bundt timian
  • 2 laurbærblade
  • 1 lille bundt persille, skyllet og hakket
  • 3 dl hønsefond
    (eller vand eller øl)
  • lidt olivenolie
  • salt og friskkværnet peber
  • 25 g smeltet smør

Fremgangsmåde

Tænd ovnen på 180 grader.

Fars

Kom det hakkede kød i en skål, rør sejt med salt, krydderier, reven citronskal, timian og løg.

Rør derefter æg, mælk og rasp i. Slut af med at vende valnødder og æbler i og lad farsen hvile i min. 20 minutter.

Farseret kål

Bring en stor gryde vand i kog med salt.

Pil de store yderblade af savoykålet, ca. 3-4 stk. skyl dem og læg til side.

Skær stokken ud fra bunden af, og behold kålen hel.

udhul kålen med en kniv eller ske, så kålen har en ”skal” på ca. 2,5 cm.

Sæt ”indmaden” fra kålen til side og blancher den udhulede kål i det saltede vand i max 2 min., så den ikke falder fra hinanden. Kom straks kålen i en skål med koldt vand. Efter afkøling, tag den op og dryp den godt af. Blancher derefter de store yderblade, køl af og dryp af.

Snit alle grøntsager, inkl. ”indmaden” fra kålen og løg i små tern på max 1x1cm. Skær baconen i små strimler og rist dem i olivenolie på en stor pande. Når baconternene har fået noget farve, tilsættes grøntsagerne som sauteres med i 6-7 min. til også de har fået lidt farve. Tilsæt persille og de hakkede hvidløgsfed og sauter dem med i 1 min. Tilsæt hønsefond eller anden væske og kog det op. Hæld det hele i et ildfast fad, læg også laurbærblade og den friske timian bundet sammen med bomuldssnor.

Tag den afdryppede udhulede kål og fyld den godt op med farsen, luk bagsiden med et af de store yderblade.

Bind kålen med to snore som til en pakke, så den holder sammen under bagningen og placer den ovenpå grøntsagerne i det ildfaste fad. Har du fars i overskud kan du pakke den i de sidste 2-3 yderblade og binde dem op, og sætte i fadet.

Smør med en pensel, overfladen af kålen med det smeltede smør og drys med havsalt og friskkværnet peber. Læg bagepapir over eller stanniol og sæt i ovnen ved 180 grader i ca. 1,5 time, tjek med en alm. spisekniv om kålen er mør (den skal glide igennem uden modstand), den skal være helt mør. Hvis ikke giv den et kvarters tid mere.

Tag kålen ud og lad den hvile i min. 10 min. inden den serveres.

Spis med ovnstegte kartofler eller ris pilaf og evt. en god afkølet tzatziki