Farspindsvin anno 1972. Og retten kan sagtens spises og laves i dag. Foto: Bo Bedre kogebog 1972, bragt med tilladelse fra forlaget Bonniers (©DR)

Farspindsvin med brun sovs og grøntsager

Nogle gange skal der bare god gammeldags mad på bordet, og hvorfor ikke lave dette skønne 1970'er farspindsvin med brun sovs og grøntsager? Vi har fundet billedet i en gammel Bo Bedre kogebog fra 1972 og har her genskabt opskriften på den gamle ret. Børnene vil med garanti elske det.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

Farsbrød

  • 500 g hakket kalve og flæske fars
  • 2 stk. æg
  • 1 stk. løg
  • 4 spsk. mel
  • 1 tsk. sennep
  • 1,5 tsk. salt
  • 1 smule peber
  • 4 stk. pølser

Grøntsager

  • 1 kg blandede grøntsager
    (F.eks. blomkål, grønnebønner, gulerod, porrer)
  • 1 kg kartofler

Brun sovs

  • 4 spsk. smør
  • 3 spsk. mel
  • 4 dl oksebouillon
  • 0,5 dl piskefløde
  • 1 smule madkulør
  • 1 smule salt og peber
    (efter smag)
  • 1 knivspids sukker

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 200 grader og begynd derefter med at lave farsen:
    Skær løget groft og blend det sammen med æggene, så det bliver findelt. Bland det sammen med alle de øvrige ingredienser - bortset fra pølserne - og rør det sammen til en fars. 
  2. Form farsen til et brød i et ildfast fad. Skær pølserne midt over og stik den ned i farsen, så det - næsten - ligner piggene på et pindsvin. 
  3. Bag farsbrødet midt i ovnen i 40-45 minutter. 
  4. Kog kartoflerne i en gryde. Rens grøntsagerne, skær dem i mundrette bidder og kog dem i en gryde med letsaltet vand eller rist dem på en pande i en smule smør. 
  5. Lav sovsen:
    Smelt smørret i en gryde - det skal ikke blive brunt. Rør melet i og tilsæt derefter bouillonen lidt ad gangen. Sørg for at røre godt, så der ikke kommer klumper i sovsen. Kog sovsen godt igennem, tilsæt til sidst fløde, kulør og sukker og smag til med salt og peber. 
  6. Server farsbrødet med kartofler, brun sovs og grøntsagerne i et fad.