Fasanen er også en hønsefugl men har mørkere kød og er mere aromatisk end almindelig kylling. (©DR)

Fasan med græskar og cremet kartoffelmos

Har du mod på at prøve kræfter med en af dansk naturs smukkeste fugle? Opskriften her sikrer dig et saftigt og smagfuldt fasanbryst, ledsaget af græskar, svampe og cremet kartoffelmos.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

Sovs

  • 1 fasanskrog, lår og vinger
    (Fra en hel fasan)
  • 50 g smør
  • 1 stk. porre
    (i grove tern)
  • 1 stk. løg
    (i grove tern)
  • 2 stk. gulerødder
    (i grove tern)
  • 0,5 tsk. peber
  • 1 l vand
  • 1 spsk. mel
    (efter de andre ting har kogt)
  • 1 dl vand
    (efter de andre ting har kogt)

Fyldt græskar

  • 1 hokkaidogræskar
  • 600 g kantareller, Karl Johan, og marksvampe
    (kan udskiftes af andre svampe efter eget ønske)
  • 3 stk. skalotteløg
  • 1 bundt frisk persille
    (hakket)
  • 50 g smør
  • 1 tsk. salt
  • 0,5 tsk. peber

Kartoffelmos

  • 1,7 kg kartofler
  • 100 g smør
  • 2 dl kogevand
  • 1 stk. citron
  • lidt salt
  • lidt peber

Fasan

  • 1 fasan
  • 8 skiver bacon
    (af et helt stykke)
  • lidt salt
  • lidt peber
  • 50 g smør
  • 1 kødsnor

Fremgangsmåde

Fasanfond til sovs

  1. Skær bryst, lår og vinger af fasanen og læg de to bryster til side.
  2. Svits nu skroget, lår og vinger i smør i en gryde.
  3. Tilsæt porre, løg, gulerødder, peber og vand og lad det småsimre i en time.

Fyldt hokkaidogræskar

  1. Skær en lille smule af bunden af græskarret, så det kan stå stabilt.
  2. Lav et låg af toppen af græskarret ved at skære i en skrå vinkel og fjern derefter alle kernerne.
  3. Smør indersiden af græskarret med smør og drys med salt og peber.
  4. Hak svampe og løg groft og svits det godt af på panden i lidt smør. Det tager ca. 15 minutter.
  5. Bland svampefyldet med den hakkede persille og smag til med salt og peber.
  6. Fyld græskarret med svampefyldet og sæt græskarlåget på igen. Bag ved 200 grader i ca. 45 minutter. Man skal kunne stikke en kødnål gennem siden af græskarret uden modstand – så er det færdigbagt. Ydersiden må gerne være brændt, og skallen kan sagtens spises.

Kartoffelmos

  1. Skræl kartoflerne og skær dem ud i store stykker. Kog dem i rigeligt usaltet vand, indtil de er helt møre.
  2. Hæld kogevandet fra, men behold 2 dl. Lad kartofler blive i gryden.
  3. Stamp kartoflerne med et piskeris. Tilsæt smør i små tern og stamp det til smøren er smeltet. Tilsæt kogevandet til den ønskede konsistens opnås.
  4. Smag til med salt, peber, citronskal og saft

Fasan

  1. Skær baconen i skiver og skær sværen af.
  2. Fold baconen rundt om fasanbrysterne og bind det fast med kødsnor.
  3. Put salt og peber uden på baconen.
  4. Brun stykkerne af på panden i smør og læg dem i et ildfast fad.
  5. Sæt fasanstykkerne i oven på 200 grader indtil kernetemperaturen er 56-58 grader. Det tager ca. 8-12 minutter.

Sovs

  1. Si væsken fra skroget og grøntsagerne. Lad væsken koge ind i ca. 10 minutter
  2. Ryst mel og vand sammen og brug det til at jævne sovsen. Put noget af mel- og vandblandingen i væsken og lad det koge lidt op. Fortsæt eventuelt med mere af mel- og vandblandingen, hvis du ønsker, at sovsen skal være tykkere.
  3. Smag sovsen til med salt og peber.