Danskerne er blevet vilde med luksus fastelavnsboller med creme og skum, og bagernes vinduer bugner med dem i alle afskygninger. Men du kan også lave dem selv. Hvis du ikke har jordbær og rabarber, kan du også bruge en anden marmelade. (©DR)

Fastelavnsboller med remonce og jordbær/rabarber

Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have. Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade! Hvis du laver de her luksus fastelavnsboller bliver der nok ikke meget ballade med hverken dig selv, din familie eller dine gæster. Til gengæld bliver I alle fyldte af god smag og ægte hyggestemning. Opskriften giver otte fastelavnsboller.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 8 pers.

Kok og program

Ingredienser

Wienerdej

  • 1 dl koldt vand
  • 2 æg
    (kolde)
  • 10 g gær
  • Cirka 350 g køligt mel
    (hold noget tilbage)
  • 1 spsk. sukker
  • 1/2 tsk. salt
  • 250 g koldt smør

Remonce

  • 50 g sukker
  • 30 g marcipan
  • 50 g blødt smør
  • 1 æg til pensling

Jordbær-/rabarbermarmelade

  • 150 g jordbær
  • 150 g rabarber
  • 150 g sukker
  • 1/2 stang vanilje

Jordbær-/rabarberskum

  • 250 g af jordbær-/rabarbermarmeladen
    (kold)
  • 1/2 l piskefløde

glasur

  • Noget flormelis
  • Pink pastafarve

Fastelavnsris

  • 100 g mørk chokolade
    (54,5%)
  • 6 pistacienødder
  • Lidt tørrede blomster i forskellige farver
  • Frysetørret tranebær
  • Spiseligt guldstøv

Fremgangsmåde

Start med wienerdejen

  1. Rør vand, æg, gær, mel (holdt lidt mel tilbage), salt og sukker sammen til en ensartet dej. 
  2. Blødgør smørret – bank det med kagerullen - så dej og smør får samme konsistens. 
  3. Rul dejen ud i et kvadrat i ca. ½ cm tykkelse. Bank smørret ud i en lidt mindre firkant end dejen. Læg smørret diagonalt midt på dejen og ”pak det ind” ved at folde de fire dej-hjørner ind over smørret. Så du undgår dobbeltlag af dej. 
  4. Rul dej og smør ud i et rektangel, og fold derefter dejen fra hver ende en tredjedel ind mod midten, så du får tre lag. Lad dejen hvile kort på køl.
  5.  Læg dejen med foldningen nedad, og rul den ud til et rektangel. Fold igen i tre lag. Lad den hvile på køl. 
  6. Gentag med endnu en foldning og udrulning, så du nu har lavet i alt 27 lag i din wienerdej. Den sidste gang dejen rulles ud, laver du en firkant med målene godt 40 x 20 cm – efter at kanterne er ”trimmet lige”. Skær nu dejen i 8 kvadrater á 10 x 10 cm.   

Remoncen

  1.  Bland sukker og revet marcipan – tilsæt smør lidt ad gangen imens du rører. Læg en klat remonce på hver af de 8 dej-firkanter.
  2. Fold nu firkanterne ved at samle hjørnerne på midten. ”Nip” samlingerne let. Vend stykkerne, så de har samlingen nedad. Pensl med æg. Bagetiden er cirka 15-17 minutter på 190 grader varmluft.  

Jordbær-/rabarbermarmeladen

  1. Ingredienserne til marmeladen koges til en passende konsistens og afkøles.

Jordbær-/rabarberskummet

  1. Pisk fløden og vend det med 200 g af din afkølede jordbær-rabarbermarmelade. Fyld i en sprøjtepose med stor stjernetyl.

Samling af fastelavnsbollerne

  1. Flæk bollerne og læg en klat af jordbær-rabarbermarmeladen i hver. Sprøjt en passende mængde af skummet ovenpå og læg ”låget” på igen.
  2. Bland glasuren og tilsæt farve efter ”smag og behag”.
  3. Som prikken over i´et laver du nu dine fastelavnsris. Temperer den mørke chokolade og kom den i en sprøjtepose. Klip et lille hul og lav ”grene” efter eget design på bagepapir. Sæt evt. flere grene sammen, så fastelavnsriset bliver tredimensionelt. Lav også små ”fastelavnsmasker” a la Harlekin af chokolade og pensl dem med guldstøv. Dekorer fastelavnsrisene med tørrede blomster, hakkede pistacienødder og frysetørrede bær.
  4. Pynt fastelavnsbollerne med glasur, ”ris” og guldmasker.


Opskriften findes i samlingen

Opskrifter med jordbær