Hvedebrød med surdej

Få her opskriften på godt hvedebrød med surdej, som er både luftigt, lækkert og fuld af smag. Opskriften giver fem brød, som kan formes forskelligt og pyntes flot med kerner og mel efter din smag. Fem brød lyder måske af meget, men frys dem ned og tag dem op, når du skal bruge dem. På den måde kan du hurtigt og nemt servere lunt og godt brød direkte fra ovnen. Spis brødene med smør og pålæg eller server som godt tilbehør til mad.

Tilberedningstid: 4 timer Antal portioner: 25 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 1100 g vand
    (25 grader)
  • 40 g gær
  • 320 g hvedesurdej
  • 1260 g hvedemel
  • 160 g grovmel
  • 40 g salt
  • olivenolie til vending
  • mel og kerner til pyntning

Fremgangsmåde

  1. Gæren opløses i vandet.
  2. Tilsæt surdej og mel og begynd at ælte dejen på røremaskine.
  3. 2 dl vand tilsættes løbende under æltningen - hvis dejen kan trække det.
  4. Når dejen har æltet i ca. 8-10 minutter tilsættes salt til dejen. Ælt herefter  i 1-2 minutter ved højeste hastighed til dejen er fast og smidig.
  5. Kom dejen i en stor olieret kasse og vend dejen (se hvordan i video). Dæk til og lade hæve i 45 min. Gentag vendingen og lad dejen hæve i yderligere 45 minutter.
  6. Opdel dejen i fem lige store dele (af 550 g) og lad dem efterhæve sådan i 20 minutter.
  7. Form dine brød, som du ønsker, og vend dem i mel eller kerner. Lad efterhæve i yderlige 20 minutter. 
  8. Snit dine brød med et barberblad eller en meget skarp kniv. Få eventuelt inspiration til flotte mønstre i videoen nedenfor. 
  9. Sæt brødene ind i en ovn, der er skruet op på max varme (260-300 grader), og smid 1/2 dl vand ind på en bradepande nederste i ovenen for at skabe damp. Skru varmen ned på 240 grader og bag i 15-20 minutter, eller til brødene lyder hule, når man banker dem let i bunden.
  10. Lad hvedebrødene køle af på en rist inden brødene skæres.