Hjemmelavet fermentbrød (©DR)

Fermentbrød

Prøv dette lækre fermentbrød. Bageferment giver et meget smagfuldt og holdbart brød, som er helt uden den syrlighed, der kendetegner surdejsbrød. Bageferment fungerer mere som gær end som surdej. Vær opmærksom på at dejen skal hæve minimum 8 timer, og gerne natten over.

Tilberedningstid: Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Fordej

  • 500 g groft grahamsmel
    (evt. spelt eller ølandshvedemel)
  • 4 dl vand
  • 2 spsk. bagefermentstarter

Brøddej

  • 500 g hvedemel
    (valgfri sort)
  • 3 dl vand
  • 1 spsk. groft salt
  • 1 tsk. bagefermentstarter

Fremgangsmåde

  1. Rør fordejen sammen og lad den stå på køkkenbordet med et viskestykke over til næste dag eller mindst 8 timer. 
  2. Rør fordejen ud i vandet og rør brøddejen sammen, der skal ikke æltes, kun røres, til den er jævn. Lad den hvile i en halv time på køkkenbordet. 
  3. Rør de to deje sammen, men kun til dejen er jævn. Den skal ikke æltes. Den skal være meget blød, men ikke så det snasker. Vurder om dejen kan tage lidt mere vand uden at blive meget klistret. 
  4. Lad dejen hæve på køkkenbordet over nogle timer. Hver time hiver man i dejens sider, så de foldes ind over klumpen, det får den til at falde lidt sammen, og det gør ikke noget. Dejen bliver strakt på den måde, og der kommer store fine huller i den. 
  5. Efter tre-fire strækninger lader man dejen hæve færdig. Vend den forsigtigt ud på et meldrysset bord. Luften må ikke gå ud af den, så der skal hverken trykkes eller æltes. 
  6. Skær så dejen ud med en skarp kniv til enten kantede boller, to lange brød eller seks-otte smalle flütes. Flütesstrimlerne eller brødene vrides forsigtigt, men bestemt rundt til en snoet form, inden de lægges på bagepapir. Bollerne lemper man bare forsigtigt over på papiret. 
  7. Lad brødene hæve til mindst dobbelt størrelse. De skal føles som skumfiduser. Bag så ved 250 grader de første 15 min, dernæst ved 200 grader til de er færdige. 
  8. Disse brød kan med stort held laves med mange slags mel, men med vidt forskelligt resultat.

Lav et hurtigt fermentbrød: 

  1. Brug de samme ingredienser som i opskriften ovenfor, men rør det hele sammen med det samme, ælt grundigt til dejen er spændstig og elastisk. Lad dejen hæve lunt til dobbelt størrelse. 
  2. Spænd dejen op til brød ved at folde den sammen til den ikke vil foldes mere. Vend dejen i mel. 
  3. Læg dejstykkerne i hævekurve, der er grundigt drysset med mel og efterhæv som ovenfor. 
  4. Bag ved 250 grader i tyve minutter, skru ned til 190 grader og bag færdigt.