Rosas flotte tærte med valnøddefyld. (©DR)

Tærte med valnøddefyld og marengs

Rosa lavede denne lækre tærte i 'Den store bagedyst'. Tærten er med valnøddefyld, marengs og en appelsin/øl-mousse. Spændende og lækkert.

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 12 pers.

Kok og program

Ingredienser

Tærte

  • 250 g mel
  • 1 spsk. kartoffelmel med top på
  • 1 tsk. bagepulver
  • 165 g (koldt) smør
  • 83 g flormelis
  • 2 stk. æggeblommer
  • 1 vaniljestang
  • 1 knivspids salt

Valnøddefyld

  • 100 g valnødder
  • 100 g brun farin
  • 1 tsk. citronsaft
  • 1 tsk. appelsinsaft
  • 1,5 dl Renæssance Fur øl
  • 1/2 dl vand

Marengsfiskenet

  • 2 æggehvider
  • 1 1/6 dl sukker

Appelsin/øl mousse

  • 5 dl fløde
  • 1 stk. appelsin (saft + skal)
  • Ca. 1/2 dl Renæssance Fur øl (appelsinsaft + øl = 1,5 dl)
  • 2 æg
  • 50 g sukker
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1 spsk. citronsaft
  • 5 blade husblas

Lakridssyltede blommer

  • 10 stk. blå blommer
  • 3/4 dl mørk sirup
  • 1,5 spsk. akaciehonning
  • 1,5 tsk. lakridspulver

Chokoladefrosting

  • 135 g blødt smør
  • 200 g flødeost natural
  • 170 g flormelis
  • 1 stang vanilje
  • 160 g mørk chokolade

    Pynt

    • 50 g mørk chokolade (til at smøre tærtebunden med, når den er bagt)
    • Revet appelsinskal
    • Granatæbler i kanten af tærten

    Fremgangsmåde

    Tærten

    1. Mel og bagepulver sigtes sammen på bordet. Tilføj lidt salt.
    2. Kold smør skæres i firkanter og smuldres i melet.
    3. Flormlis, vaniljesukker, og æggeblommer røres og saml derefter dejen med æggesnapsen.
    4. Lad dejen hvile ½ time på køl.
    5. (Kom husblas til moussen i kold vand og start på de lakridssyltede blommer).
    6. Dejen rulles ud og lægges i smurt tærtefad ca. 27 cm.
    7. Dejen prikkes og blindbages (dækkes med bagepapir og kikærter til at holde dejen nede under bagning). Bages ved 190 grader varmluft i 18-20 minutter.
    8. Afkøl tærten.



    Blommer

    1. Skær blommer i kvarte og fjern sten og skær i mindre stykker.
    2. Blommer kommes i ildfast fad og blandes med sirup, honning og lakridspulver.
    3. Stilles midt i ovnen og varmes i ca. ½ time.
    4. Afkøles inden de skal bruges.



    Marengsfiskenet

    1. Pisk hviderne stive. Pisk ca. 10-15 minutter.
    2. Kom 4 spks. sukker i lidt efter lidt og pisk videre.
    3. Vend forsigtigt resten af sukkeret i til sidst.
    4. Kom massen i en sprøjtepose.
    5. Tegn et fiskenet op på bagepapir og sprøjt tyndt med marengs.
    6. Sættes i ovnen på 100 grader i ca. 1 time.
    7. Afkøles.



    Appelsin/øl mousse

    1. Kom husblas i kold vand.
    2. Pisk 2 æggeblommer med sukkeret til det er skummende.
    3. Tilsæt 1 dl saft/øl.
    4. Pisk fløden – ikke for fast.
    5. Pisk hvider.
    6. Lun ½ dl. saft/øl og udblød husblas heri og lad det køle lidt.
    7. Pisk let mens husblas hældes i i en tynd stråle.
    8. Når massen begynder at tykne lidt, kommes fløden i.
    9. Hviderne vendes i til sidst.
    10. Moussen fordeles i silikoneforme og stilles straks på køl.



    Valnøddefyld

    1. Hak valnødder groft og bland med alle ingredienser.
    2. Kommes i gryde og varmes i ca. 30 minutter.
    3. Afkøles.



    Anretning

    1. Fordel valnødder på tærten men lad de yderste ca. 3 cm være fri.
    2. Fordel blommerne på de 3 cm hele vejen rundt i kanten.
    3. Fordel granatæbler over blommerne.
    4. Anret de kolde mousser på bunden.
    5. Kom chokoladefrosting i sprøjtepose og sprøjt små dutter mellem mousserne.
    6. Strø appelsinskal med let hånd over moussetoppene.
    7. Til sidst lægges marengsfiskenettet over hele tærten.
    8. Sprøjt små chokoladefrostingdutter i samlingerne på marengsen.

    Opskriften findes i samlingen

    Den store bagedyst 2017 (afsnit 2)