Gammeldags flødeskumslagkage med syrlige ribs. (©DR)

Figaroen fra Fejø

Figaroen fra Fejø er en lagkage bestående af lagkagebunde, med en æble-ribsmarmelade og godt med flødeskum.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

Bunde

  • 250 g mel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 250 g mandler
  • 250 g sukker
  • 250 g smør

Æble/ribsmarmelade

  • 1 stang vanilje
  • 2 stk. æbler
  • 200 g rørsukker
  • 250 g ribs
  • 1 stk. citron (saften)

Pynt

  • 1 l fløde

Rysteribs

  • 100 g friske ribs
  • 40 g sukker

Fremgangsmåde

Lav bunde

  1. Mel, bagepulver og finthakkede mandler blandes i en skål. Smuldr smørret heri , og ælt til dejen samler sig. Del dejen i 4 og pres hver dejklump ud til formenes sider. 
  2. Bag bundene ved 180 grader i ca. 10 minutter. Afkøl bundene helt og befri dem fra formene . 

Æble-ribsmarmelade

  1. Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv. Kornene mases sammen med en anelse af sukkeret på bordet med kniven, således at kornene skilles ad. Æblerne skrælles, skæres i kvarte og kernehusene fjernes. 
  2. Alle ingredienserne, samt den tomme vaniljestang koges ved svag varme til æblerne er møre. Blendes let så en ensartet konsistens opnås. Marmeladen stilles koldt i et par timer. 

Lav rysteribs

  1. Ribs og sukker blandes i en skål og stilles på køkkenbordet et par timer til saften trækker ud i sukkeret. Lad dem tørre let efterfølgende, på et stykke køkkenrulle. Anvendes samme dag! 
  2. Opbygning: Byg de 4 bunde op med lige dele marmelade imellem hver, så der i alt er 3 lag marmelade og at toppen er uden marmelade. Sørg for, at marmeladen kommer helt ud til kanten. 
  3. Pisk fløden til flødeskum, og smør ca. 1 centimeters tykt lag oven på selve kagen. Resten af flødeskummen kommes op i en engangs sprøjtepose med en mellemstor stjernetyl. Dekorer kagens side med flødeskummet, og pynt med rysteribsene.