Gammeldags finker med æbler og julekrydderier. (©DR)

Finker med julekrydderier

Finker var noget man lavede i gamle dage, når man slagtede julegrisen. På den måde fik man brugt en masse af den gode indmad. Denne opskrift har fået et tvist med en god bunke jule-krydderier.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

  • 600 g svinehjerte
  • 500 g svinenyre
  • 500 g svinelever
  • 500 g svinesmåkød, ca. 20%
    (eller alm. hakket svinekød)
  • 400 g svinespæk
  • 400 g Belle de Boskoop æbler
    (eller anden sort)
  • 2-3 store løg
  • 1 lille bundt timian
  • 2 laurbærblade
  • 6 hele nelliker
  • 1 hel kanelstang
  • 6 kardemommekapsler
  • 9 dl flæskefond, kyllingebouillon eller vand
  • ca. 3-4 spsk. æbleeddike
  • 1 spsk. salt
  • friskkværnet peber
  • svinefedt eller olie til stegning

Tilbehør

  • godt rugbrød
  • syltede rødbeder

Fremgangsmåde

  1. Rens Indmaden (hjerter, nyrer, lever) og småkød og skær i mindre stykker af ca. 2 x 2 cm. 
  2. Pil løg og skær dem i strimler. 
  3. Steg svinelever, hjerter, nyre, kød og løg kort på en pande til det får en smule farve i svinefedt (eller olie), ad ca. 3-4 omgange, kom det i en gryde og dæk med flæskefond eller vand og kog mørt med krydderierne i 1 times tid. Imens skrælles og udkernes æblerne og skæres i kvarte. 
  4. Spækket skæres i fine tern og smeltes forsigtigt i en gryde og koges til det bliver til fedtegrever (en slags små flæskesvær, der flyder ovenpå det smeltede fedt). Tag gryden af blusset og tag med en hulske al indmad og kød op i en skål, kom væsken/suppen, der er tilbage i gryden, tilbage på blusset og kog ind til du har 7-8 dl tilbage. 
  5. Lad indmad og kød køle en smule af og kør herefter det hele gennem kødhakkeren, sammen med de friske æblestykker. Hvis man ikke har en kødhakker, kan man bruge en almindelig kokkekniv til hakkearbejdet. 
  6. Den hakkede kødmasse og fedtegrever røres sammen med suppen og det afsmeltede fedt og koges igennem i 5-10 minutter. Smag til med salt, peber og æbleeddike. Kom finkerne i en skål og lad dem køle af.  
  7. Tip: Nu kan man så opbevare finkerne i køleskabet i flere dage, og når man får lyst til finker, tager man en passende portion og varmer den forsigtigt op i en kasserolle, uden at de brænder på. 
  8. Finkerne servers lune med ristede æblefileter over, samt rugbrød og syltede rødbeder til.