Finker eller 'plukkemad' med æbler. (©DR)

Finker - også kaldet “Plukkemad”

Brødrene Price er kommet til Sjælland på deres rejse over danske egnsretter. Finker, eller plukkemad, laves af indmad fra en gris og æbler og serveres til rugbrød med syltede rødbeder.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

  • 500 g svinelever
  • 500 g svinenyrer
  • 500 g svinehjerter
  • 500 g spæk
  • 500 g ikke for sure æbler
  • 2 kviste timian
  • 1 spsk. salt
    (efter smag)

Fremgangsmåde

  1. Al indmaden renses, skæres i mindre stykker og kommes i en gryde med letsaltet vand som lige akkurat dækker. Det koges i ca. en times tid, hvorefter kødet køres gennem en kødhakker sammen med æblerne, som først er udkernede og skrællede, samt halvdelen af spækket.

  2. Suppen i gryden koges evt. lidt ind. Resten af spækket skæres i fine tern og smeltes forsigtigt i en pande og koges til det bliver til fedtegrever. Kød og fedtegrever røres sammen med suppen og lidt af det afsmeltede fedt og koges igennem i 5-10 minutter. Kom finkerne i en skål og lad dem køle af.

  3. Nu kan man så opbevare dem i køleskabet i adskillige dage, og når man får lyst til finker, tager man bare en passende portion og varmer den på en tør pande mens man vender rundt på dem med jævne mellemrum, så de ikke brænder på. 

  • TIP: Finkerne serveres lune med rugbrød og rødbeder. Nogle vil også gerne have lidt stærk sennep til. Og så naturligvis øl og brændevin.