En fyldig og cremet fiskesuppe - lohikeitto - fra Finland. (©DR)

Finsk laksesuppe

Den finske suppe 'lohikeitto', med fyld af laksefilet, kartofler, porrer, og gulerødder, er både cremet og fyldig i smagen og bliver sammen med godt brød til et herligt måltid.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

  • 500-600 g laksefilet
  • 2 store spsk. smør
  • 2 porrer
  • 3-4 skalotteløg
  • 6-8 mellemstore kartofler
    (faste)
  • 2 gulerødder
  • 5-6 spsk. hakket, frisk dild
  • 1 1/2 l fiskefond
    (eller muslingefond)
  • 2 dl Noilly Prat
  • 2 1/2 dl piskefløde
  • 1 stor spsk. hvedemel
  • lidt allehånde
  • salt og peber

Fremgangsmåde

Rens porrer, flæk dem og skær dem ud i tynde skiver. Skær skalotteløgene i ganske små tern. Skræl kartofler og gulerødder og skær dem i små tern.

Svits porre og skalotteløg i en gryde i smør. Når de er helt bløde drysses en skefuld mel over dem, som får lov til at bage igennem i et par minutter. Tilsæt fiskefond, Noilly Prat og fløde og lad det koge igennem. Tilsæt kartofler og gulerødder og lad dem simre med, til de er næsten møre.

Skær laksen i mundrette tern og kom dem i gryden. Lad den simre et par minutter, til den er tilberedt. Smag suppen til med salt, peber og lidt allehånde. Kom til sidst den friske dild i suppen og server rygende varm med lidt godt brød.