Fish and chips er noget nær englændernes nationalspise - og man forstår hvorfor. Sprød fisk og lune pommes frites kan alle være med på. (©Adobe Stock)

Fish and chips

I England har ethvert kvarter med respekt for sig selv en Fish and chips-shop. Det har vi ikke herhjemme, så derfor må vi lave vores fish and chips selv. Her kommer Brdr. Prices version.

Vær opmærksom på at bagekartoflerne skal udvandes i en time inden, selve madlavningen kan begynde.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Fisk

  • 4 stk. torskefilet
    (eller kuller)
  • 3 dl øl
  • 2 stk. æggeblommer
  • 2 stk. æggehvider
  • 180 g mel
  • 1 tsk. salt
  • neutral olie til friture
    (f.eks. jordnøddeolie)

Pomfritter

  • 4-6 bagekartofler
  • salt efter smaf

Fremgangsmåde

Pommes frites

Bagekartoflerne skrælles og skæres til pommes frites. Derpå udvandes de i koldt vand, som man skifter et par gange i cirka en time.  

Så koges de i saltet vand til de næsten er møre, hvorpå de køles af på et viskestykke. 

Kog i friture, som holder omkring 140-150 grader, til de begynder at begynder at få lidt farve (ca. 5-6 minutter). Det er vigtigt ikke at overlæsse frituren, så gør det ad flere omgange. Efterhånden som de er færdige, lægges de i en bradepande eller lign. Hertil kan de tilberedes i god tid. 

Lige inden de skal spises, kommes de i rygende varm friture (190 grader), til de er gyldne og sprøde. Dette gøres også i flere hold. Dryp dem af på fedtsugende papir.  

Fritterne kan holdes varme i ovnen med døren på klem. Vent med at salte til lige inden, de skal serveres. 

Fisk

Lad torskefileterne trække med lidt salt i en halv times tid. 

Rør melet grundigt med øllet og æggeblommerne. Pisk æggehviderne stive med saltet og vend dem i dejen.  

Varm olien op til 180 grader i en frituregryde. Dyp fiskestykkerne i dejen, lad dem dryppe lidt af og kom dem derpå forsigtigt ned i frituren, som skal dække dem. Fritér fisken til den er gyldenbrun og sprød.  

Dryp fiskestykkerne af på fedtsugende papir. Det tager ikke mere end nogle minutter at fritere fisken, derfor er det en god idé at have pommes fritterne klar først. De kan evt. holdes varme i ovnen, mens fisken tilberedes. 

TIP: Traditionelt serveres fish & chips i et avispapirskræmmerhus sammen med salt og lidt malteddike til at stænke med. Tatarsauce er også godt tilbehør.