Start på grydebrødet dagen inden du skal bruge det, da det skal hæve 12 timer. Det går skønt sammen med den varme fiskesuppe, så det er tiden værd. (©DR)

Fiskechowder og grydebrød

Den tidligere jægersoldat Nicolai Moltke-Leth byder her på en opskrift med fiskechowder og lækkert hjemmelavet grydebrød. Servér den som forret, eller som en dejlig aftensmad i hverdagen. Vær opmærksom på at grydebrødet skal hæve i sammenlagt 14 timer.

Tilberedningstid: 50 min. Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

Fiskechowder

  • 700 g torskefilet
  • 2 stk. porrer
  • 1-2 stk. løg
  • 1-2 stængler bladselleri
  • 1 spsk. smør
  • 1 spsk. olie
  • 1 spsk. hvedemel
  • 1 dl hvidvin
  • 1-2 stk. laurbærblade
  • 2 stk. bagekartofler
  • 1 l lys fiskefond
  • 2,5 dl mælk
  • 2,5 dl piskefløde
  • 200 g røget hellefisk
  • 0,25 tsk. cayennepeber
  • 1 smule salt
  • 1 smule hvidpeber
  • 1 smule bredbladet persille

Grydebrød

  • 625 g hvedemel
  • 5 dl vand
  • 10 g salt
  • 5 g gær

Fremgangsmåde

Lav fiskechowder:

  1. Drys den ferske fisk med lidt salt og stil den koldt. 

  2. Pil løgene og hak dem. Snit porrerne fint. Varm smør og olie op i en tykbundet gryde og sauter løg og porrer i nogle minutter uden de tager farve. Hæld hvidvinen på og lad den koge helt ind. Rør melet i og tilsæt lidt af fonden. Sørg for at røre det godt ud så det ikke klumper. Hæld resten af fonden på, og kog suppen op. 

  3. Kartoflerne skæres i mundrette stykker og hældes i sammen med laurbær. Lad dem koge møre ca. 15 min. Kartoflerne skal helst jævne suppen en smule. Er den for tynd kan man fiske nogle op og mose dem, for at jævne suppen lidt med mosen. Tilsæt fløde, rør godt rundt. Smag suppen til med salt, hvid-og cayennepeber. Hvis konsistensen ønskes tyndere tilsættes mælk. 

  4. Skræl ydersiden af bladselleristilkene og skær dem i ca. 5mm tern. Skær den røget hellefisk i ensartet tern på ca. 2x2 cm. Og skær derefter torsken i mundrette stykker. Fisk og bladselleritern hældes i suppen og simre med i ca. 5 min. Til fisken er tilberedt. Anret suppen med hakket persille og server dertil grydebrødet.

Lav grydebrød: 


  1. Gær opløses i vand. Rør mel og salt grundigt i. Brødet behøver ikke at blive æltet. Lad brødet hæve overdækket i 12 timer.
     
  2. Brødet hældes ud på en mel drysset overflade. Fold brødet sammen et par gange, og hæld den i en olieret skål. Lad dejen hæve i yderligere 2 timer.
     
  3. Varm ovnen op til 250 grader, og sæt støbejernsgryden ind uden låg. Når gryden er varmet op (efter ca. 10 min.) tages den ud af ovnen. Hæld dejen i den brandvarme gryde, læg låg på og sæt nu brødet i ovnen. Bag det under låg ved 250 grader i ca. 30 min. Derefter tages låget af og brødet bages videre i ca. 15 min. 

  4. Det færdigbagte brød vippes ud af gryden, og køles af på en rist.