En flot og gylden flæskesteg med sprød svær er danskernes favoritspise til julemiddagen. (©DR)

Flæskesteg af nakkekam

I årets sidste program af Madmagasinet så Adam Aamann og Mette Frisk på danskernes favoritspise til julemiddagen - nemlig flæskesteg. Adam Aamann lavede bl.a. denne lækre opskrift på en klassisk flæskesteg med sprøde svær. Så er julehyggen sikret.

Tilbereder du en nakkekam (2 kg) er stegetiden ca. 2 timer og 15 min eller 35-40 min. pr halve kilo. Benytter du kamsteg (2 kg) er stegetiden ca. 1 time og 45 min.

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 8 pers.

Ingredienser

  • 2 stk. flæskesteg
    (2 kg)
  • 2 l vand
  • 1-2 spsk. groft salt
  • 8-10 stk. laurbærblade
  • 15-20 stk. hele kryddernelliker

Fremgangsmåde

  1. Indstil ovnen på 180 grader. Rids sværen med en kniv ned i fedtlaget men uden at ramme kødet, eller bed slagteren om at gøre det. Men gå den selv efter derhjemme, for slagteren har tit lidt vel travlt i juletiden og kommer ikke altid helt ud i kanten.  
  2. Drys godt med salt på hele stegen (her skal der ikke spares), og masser det ind i sværen og på kødsiden. Kom stegen i en bradepande eller et ildfast fad med sværene nedad. Stil stegen i den forvarmede ovn, og hæld vandet i bradepanden. Bag stegen i 30 minutter ved 180 grader. 
  3. Vend stegen om og læg den på en rist over bradepanden med vandet, hvis stegen er skæv eller mindre i den ene side, lægger du en lille kartoffel eller laver en rulle af sølvpapir til at komme nedenunder stegen, så sværen ligger vandret. Fordel nu laurbærblade mellem hver anden eller tredje svær og evt. nelliker. Bag stegen videre med sværene opad i en time og 45 min., hvis det er en nakkesteg, eller 1 time og 15 min., hvis det er en kamsteg. 
  4. Hvis bradepanden koger tør undervejs, suppleres med ekstra vand.  
  5. Når der er ti minutter tilbage af stegetiden, hælder du fonden fra bradepanden over i en skål. Husk, at gemme fonden til sovs (den kan tilføres smag fra brunede løg, timian og rodfrugter). 
  6. Skru op for varmen til 200 grader, og hold godt øje med stegen i den resterende stegetid. Kernetemperaturen skal være 65 grader, hvis du bruger et stegetermometer. 
  7. Hvis sværen ikke virker helt sprød, sættes grillen på til sidst. Men det skal ske for åben ovndør, mens man hele tiden vogter på den. Den vil indenfor sekunder gå fra gyldenbrun til sort! Laurbærbladene vil under denne proces blive helt svedne, men dem fjerner man bare, inden stegen skæres ud.  
  8. Lad stegen hvile i 15-20 minutter, før den skæres ud.